Clopoțelul a sunat și pentru sute de copii din așezămintele sociale ale Asociației Filantropia Ortodoxă Alba

Clopoțelul a sunat luni și pentru câteva sute de copii ocrotiți în așezămintele sociale din județele Alba și Mureș susținute de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei împreună cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba.

„Prima zi de școală este o bucurie și pentru copiii din casele de tip familial sau din celelalte așezăminte pentru copii din cuprinsul Eparhiei de Alba Iulia. În fiecare an ne bucurăm pentru rezultatele bune obținute de acești copii și încercăm să le oferim tot sprijinul moral, toată dragostea și căldura părintească de care au nevoie pentru a-și croi un viitor” a spus părintele Nicolae Ignat – consilierul social al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

La Alba Iulia, la Așezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare”, unul dintre copii a mers astăzi pentru prima dată la școală în clasa I, alți 6 sunt în clasele gimnaziale, iar 4 adolescenți la liceu. La Așezământul Social „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Aiud doi copii sunt înscriși la grădiniță, iar 17 copii în clasele I – VIII la Școala generală „Axente Sever” Aiud. La Așezământul Social „Sfântul Gheorghe” din Sebeș trei copii din casa de tip familial au mers în clasa I, iar alți doi sunt la liceu, în timp ce din cei 20 de beneficiari ai centrului de zi șase sunt în clasa I, după cum ne informează Biroul de Presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba.

O situație specială este la casele de tip familial „Sfânta Ana” și „Sfânta Maria” din Alba Iulia unde o parte dintre copiii cu dizabilități vor urma cursuri speciale în incinta caselor, prin Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia, iar 16 copii vor urma cursuri normale, cinci dintre aceștia fiind în clasa pregătitoare și alți cinci în clasa I.

La Casa de tip familial „Sfânta Varvara” din Baia de Arieș patru copii au început, luni, școala dintre care unul în clasa pregătitoare. La Casa de tip familial „Sfântul Ciprian” din Ocna Mureș zece copii au început, luni, școala dintre care trei în clasa I.

Și copiii din așezămintele sociale patronate de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei din județul Mureș au început, luni, școala. La Reghin în casele de tip familial „Casa Maria I” și „Casa Maria II” 29 de copii urmează cursurile școlare dintre care șase la liceu și restul în clasele I – VIII. De asemenea, în casele de tip familial „Sfântul Gheorghe” și „Sfântul Teodor” din Sâncraiul de Mureș 12 copii au început școala în clasele I- VIII, doi frecventează liceul, iar doi sunt preșcolari.

Acestea sunt doar câteva exemple din așezămintele sociale pentru copii susținute de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia împreună cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba în județele Alba și Mureș. În prezent peste 700 de copii din județele Alba și Mureș beneficiază de servicii sociale în cele aproximativ 40 de astfel de centre și așezăminte. La nivelul eparhiei, în cele două județe, funcționează 18 case de tip familial în care sunt ocrotiți aproximativ 230 copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viață independentă pentru 15 copii, 6 centre de zi pentru copii pentru 150 de beneficiari, 11 centre educaționale pentru 275 de copii, un centru rezidențial pentru 14 copii, două centre școală specială pentru 30 copii cu dizabilități și un centru de zi pentru copii antepreșcolari în care sunt ocrotiți 34 de copii.

Centrele funcționează în parteneriat cu Consiliile Județene Alba și Mureș prin Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două județe, dar beneficiază și de sprijinul administrațiilor locale sau a altor parteneri locali.

Comentarii Facebook


Știri recente