Clericii din Maramureș și Satu Mare au discutat despre pastorația tinerilor cu Pr. Visarion Alexa

Preoții din Episcopia Maramureșului și Sătmarului au participat, în perioada 7-8 februarie, la cea de a 3-a ediție a trainingului catehetic „Preoți pentru tineri” la Schitul Luna Șes, din județul Satu Mare. Invitatul special al acestei ediții a fost pr. Visarion Alexa, de la parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din București, care le-a vorbit clericilor despre modelul pastorației tinerilor în zilele noastre.

În cadrul sesiunilor de training, clericii au avut ocazia să interacționeze cu invitați care cunosc așteptările și nevoile tinerilor de azi, precum și provocările lumii contemporane.

Sesiunile de lucru au fost:

  • Taina lăuntrică și întâmpinarea nevoilor tinerilor noștri, susținută de Bianca Matei.
  • Modelul Credo Impact. Activități săptămânale în parohii și tabere, susținută de Bianca Matei.
  • Tânărul între gâlceava lumii și isihia eclesială, susținută de pr. Visarion Alexa.
  • Întrebări și răspunsuri, susținută de pr. Visarion Alexa.

„Sunt lucruri foarte importante și frumoase, au invitat de fiecare dată personalități din lumea bisericească și din lumea laică care să-i ajute să înțeleagă procesul de formare, de îndrumare, de educație a tinerilor pentru viitor comunităților creștine, pentru viitorul Bisericii”, a declarat Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului pentru Trinitas Tv.

Trainingul catehetic „Preoți pentru tineri” le oferă oportunitatea clericilor de a înțelege noi metode de lucru cu tinerii și de pastorație a acestora. Totodată, le-au fost puse la dispoziție noi instrumente de lucru pentru organizarea școlilor de vară, a taberelor și a altor activități pentru tineret.

„Am încercat nu să inventez lucruri în parohia unde lucrez, ci să le ofer tinerilor un spațiu unde ei se pot organiza cu diferite activități în funcție de nevoile lor. Am discutat astăzi despre modelele de lucru în parohie, și anume, tinerii au nevoie în parohie să facă voluntariat, dar pentru aceasta preoții trebuie să definească clar timpul, ora, programul, și subiectul voluntariatului”.

„Tot mai mulți tineri acuză o stare de tristețe și de nonsens, preotul formator de programe catehetice pentru tineri poate veni mai cu seamă în întâmpinarea acestora”, a declarat pr. Visarion Alexa.

Coordonatorul proiectului, arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, a explicat faptul că astfel de activități au un scop dublu, „cei mai tineri au prilejul de a afla modele de bună-practică iar cei mai experimentați sunt în proces de a organiza centre de tineret, școli, și grădinițe pentru copii”.

Lunile următoare, în Episcopia Maramureșului și Sătmarului vor fi organizate mai multe traininguri de formare destinate tinerilor studenți și liceeni implicați în activitățile catehetice ale parohiilor din cadrul Eparhiei.

Anul acesta, Episcopia Maramureșului și Sătmarului își propune să organizeze și să găzduiască activități pentru peste 10 000 de tineri.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente