Clerici din Arhiepiscopia Iaşilor şi voluntari Pro Vita, în permanenţă alături de refugiaţi

Arhiepiscopia Iașilor, prin departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune și Tineret, în colaborare cu protopopiatele și preoții din parohii, este alături în permanenţă de refugiaţii ucraineni care intră în ţara noastră prin vămile Sculeni, Stânca-Costești și Rădăuți-Prut.

Voluntarii prezenți la corturile tip info-point le oferă gustări, ceai, cafea, cartele telefonice, pături, precum și informații despre locurile unde pot primi de cazare, masă, asistență medicală și transport.

Voluntarii şi clericii vin pe rând la punctele vamale să ajute, în ture de câte 6 ore.

„Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul Pro Vita, încearcă să vină în ajutorul refugiaților, prin cele trei puncte de frontieră care sunt pe raza Arhiepiscopiei: la  Sculeni, la Stânca-Costești și la Rădăuți-Prut”.

„Activitatea care se desfășoară, spre exemplu acum, la Sculeni, este aceeași și în celelalte puncte vamale de la Costești și de la Rădăuți-Prut și constă într-o prezență de 24 de ore din 24, o prezență prin care încercăm să le oferim un prim ajutor – în sensul că, dacă doresc cafea, ceai, hrană, medicamente, informații, cartele telefonice, puțină odihnă, transport sau cazare, îndrumare spre toate nevoile reale pe care le au în aceste momente”,  a declarat părintele Radu Brînză, coordonator al Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

În ultima perioadă, vama Sculeni este tranzitată de aproximativ 300 de refugiaţi, potrivit mărturiei unei voluntare.

„O zi decurge cu tristețe și pentru noi și pentru ei… Tranzitează în jur de 300 de persoane, cel puțin cât sunt eu aici: copii, adulți și un pic mai vârstnici. Le oferim pături, ceai, cafea, o ciorbă caldă, hăinuțe pentru copii, sucuri, dulciuri și la urmă – o îmbrățișare, să le dăm curaj să treacă peste necazul care s-a abătut peste ei”, a spus ea.

Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.

S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii. Inițiativele de sprijin pentru refugiați sunt coordonate prin platforma „Ajută cu bucurie”, unde se poate oferi ajutor material sau se pot înscrie voluntari.

Foto credit: Doxologia

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente