Cinstitele moaște ale Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana au ajuns la Catedrala Patriarhală

Cinstitele moaște ale Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana au ajuns astăzi, 23 august 2013, la Catedrala Patriarhală din București. Delegația cipriotă care a adus sfintele moaște, condusă de arhimandritul Teodor Stelianou, reprezentantul Înaltpreasfințitul Părinte Isaia, Mitropolitul de Tamassos și Orinis, a fost întâmpinată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu soborul de slujitori ai Catedralei.

În cuvântul său, Patriarhul României a vorbit despre viața sfântă și curată a Drepților Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Anași a arătat că suntem binecuvântați de Dumnezeu să primim astăzi, aici, în Catedrala Patriarhală din București o parte din moaștele acestora: „Acești doi sfinți părinți sunt părinții Maicii Domnului. Ei au avut o binecuvântare deosebită de la Dumnezeu ca la adânci bătrâneți, ca urmare a postului și rugăciunilor neîncetate, să primească un dar, și anume să nască pe Maica Domnului Dumnezeului Nostru Iisus Hristos. Sfinții Părinți Ioachim și Ana sunt prăznuiți în calendarul nostru cu o zi specială, la 9 septembrie, care urmează după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului din 8 septembrie. Dar ei sunt pomeniți pururi în slujbele noastre pentru că ori de câte ori serbăm pe Maica Domnului ne aducem aminte și de părinții ei, Ioachim și Ana. De aceea ei sunt pomeniți în mod deosebit la sărbătorile Maicii Domnului, dar și la fiecare slujbă care se săvârșește în Biserică pentru că apolisul încheierea sau otpustul fiecărei slujbe se termină cu această invocare pentru rugăciunile sfinților drepților părinților Ioachim și Ana Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluiește-ne pe noi.

„Avem o mare binecuvântare în mijlocul nostru deoarece Sfinții Părinți Ioachim și Ana ne arată că dacă omul are credință puternică și dorință fierbinte să primească un dar de la Dumnezeu, ascultă rugăciunea stăruitoare și rugăciunea fierbinte însoțită de post și milostenie”, a mai arătat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat faptul că acești doi sfinți părinți rugători și postitori sunt ocrotitorii și mijlocitorii către Dumnezeu pentru toate familiile care ar dori să aibă copii și nu au: „Sunt unii părinți care pierd copiii din pântece, nu-i doresc și nu-i lasă să se nască. Pe când alții, oameni care s-au căsătorit, doresc să aibă copii și nu au. S-a dovedit în viața Bisericii de mai multe ori cât de mare este ajutorul Sfinților Ioachim și Ana atunci când sunt rugați cu multă smerenie, cu rugăciune fierbinte, însoțită de post și milostenie, încât cei care multă vreme nu au avut copii, pentru rugăciunile Sfinților Părinți Ioachim și Ana au primit unul sau mai mulți copii. Noi cunoaștem personal câteva cazuri de familii cărora le-am recomandat să se roage folosind Acatistul Sfinților Părinți Ioachim și Ana și au dobândit copii, astfel încât putem vedea că toți copiii sunt darul lui Dumnezeu, unora darul acesta vine fără prea multă stăruință în rugăciune, altora darul vine după multă așteptare, după multă nevoință duhovnicească și după postire și milostenie”.

Totodată, Părintele Patriarh a mulțumit Preafericitul Părinte Arhiepiscop Hrisostom al Ciprului și Înaltpreasfințitului Mitropolit Isaia, Mitropolitul de Tamassos și Orinis și a subliniat buna legătură care există între Biserica Ortodoxă a Ciprului și Biserica Ortodoxă Română.

„Deci noi mulțumim Înaltpreasfințitului Mitropolit Isaia, Mitropolitul de Tamassos și Orinis care deși nu este prezent fizic este alături de noi prin reprezentantul său, Înaltpreacuviosul Părinte Teodor Arhimandritul care a adus astăzi aceste moaște aici, împreună cu alți preoți ciprioți și cu credincioși ciprioți pelerini care doresc să cunoască o parte din bisericile din București și împrejurimi. Apoi se îndreaptă Duminică după masă, după Sfânta Liturghie, spre Arhiepiscopia Dunării de Jos unde sunt așteptați de către ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Este o mare binecuvântare faptul că ne putem închina la moaștele Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana. Tot aici în Catedrala Patriarhală se află și părticele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena pe care catedrala aceasta le-a primit în anul 2002, cu peste 10 ani în urmă, tot din Cipru. Prin această legătură a sfinților noi întărim comuniunea între Biserica Ortodoxă a Ciprului și Biserica Ortodoxă Română. Amintim și faptul că în Cipru există foarte mulți români și există mai mulți preoți români care ajută atât pe ciprioții greci și pe ciprioții români căci este nevoie de preoți care să asculte toate dorințele duhovnicești ale credincioșilor. Noi, ori de câte ori am fost solicitați de către Preafericitul Părinte Arhiepiscop Hrisostom al Ciprului, am dat binecuvântare ca preoți din Patriarhia Română să meargă să slujească în Biserica Ortodoxă a Ciprului. Această cooperare, împreună lucrare misionară, este foarte necesară astăzi deoarece trăim într-o lume din ce în ce mai secularizată și confuză din punct de vedere spiritual. Deci, noi mulțumim Preafericitului Părinte Arhiepiscop Hrisostom al Ciprului pentru toată înțelegerea și dragostea frățească și pentru cooperarea între cele două Biserici autocefale, Biserica Ciprului și Biserica Ortodoxă Română. Vă mulțumim pentru darul pe care ni-l faceți prin prezența în aceste zile a moaștelor Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana și vă dorim sănătate multă și vă rugăm să transmiteți Preafericitului Părinte Arhiepiscop Hrisostom al Ciprului și Înaltpreasfințitului Mitropolit Isaia toată prețuirea și recunoștința noastră și vă dorim tuturor celor prezenți aici o ședere plăcută și binecuvântată”.

Înaltpreacuviosul Părinte Teodor a mulțumit Patriarhului României pentru primirea deosebită și a transmis salutările frățești ale Înaltpreasfințitul Isaia, dar și salutul întregului popor martir din Cipru: „Suntem profund mișcați de primirea pe care ne-ați oferit-o Preafericirea Voastră și vă mărturisim că noi venim din insula sfinților precum este supranumită țara Ciprului, din Mitropolia de de Tamassos și Orinis care este considerată printre primele întemeiate în Cipru. Apostolii Pavel, Barnaba și Marcu au fost cei care au întemeiat în primul secol al creștinismului această Mitropolie. Vă transmit salutările frățești și dragostea pe care v-o poartă Înaltpreasfințitul Isaia, dar și salutul întregului popor martir din Cipru. (†¦) Iubirea precum și respectul Înaltpreasfințitului Părinte Isaia, după cum ați spus și Preafericirea Voastră, reiese din prezența moaștelor Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana în catedrala patriarhală pe care astăzi cu ajutorul lui Dumnezeu le-am adus în această catedrală și împreună să îndreptăm rugăciuni către Dumnezeu în așa fel încât sfinții Ioachim și Ana să ne fie mijlocitori, să vă dăruiască ani mulți și sănătate Preafericirii Voastre și totodată să vă întărească în lucrarea pe care a-ți început-o și să întărească întregul popor român. Încă o dată vă transmit salutările și respectul Înaltpreasfințitului Părinte Isaia care după cum știți și Preafericirea Voastră mâine se va afla în România, mulțumim pentru toate celor câte ne ați pus la dispoziție și ne vor fi la dispoziție precum și colaboratorilor Preafericirii Voastre și totodată vă rugăm Preafericirea Voastră vă rugăm să vă rugați pentru poporul ortodox din Cipru”.

Sfintele moaște au fost așezate spre închinare la Catedrala Patriarhală și vor rămâne pe Colina Bucuriei până duminică, 25 august 2013, când vor fi duse în Arhiepiscopia Dunării de Jos, unde vor rămâne până în ziua de 28 august 2013.

Moaștele Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana sunt aduse în România cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente