Cinstirea Sfintei Icoane „Prodromița” de la Muntele Athos – hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din București își serbează sâmbătă, 12 iulie 2014, unul dintre cele trei hramuri, și anume: Cinstirea Sfintei Icoane „Prodromița” de la Muntele Athos.

Icoana Maicii Domnului Prodoromița a fost pictată în mod minunat la Iași, în anul 1863, și dusă la Muntele Athos, devenind ocrotitoare a Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul sau Prodromu. În data de 24 octombrie 2011, la sfințirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a așezat aici, spre închinare, o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița, pictată la atelierul Panselinos din Iași, iar ferecătura realizată în Grecia.

Această copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromița de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a Icoanei făcătoare de minuni de la Muntele Athos, atât în ceea ce privește pictura, cât și ferecătura ei, lucrată din argint bogat ornamentat, aurită pe alocuri, având coroanele Maicii Domnului și Mântuitorului Hristos împodobite cu pietre prețioase.

Programul liturgic al hramului Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului este următorul:

vineri, 11 iulie 2014:

– începând cu ora 1800 – slujba Privegherii (Vecernia și Utrenia);

sâmbătă, 12 iulie 2014:

– ora 08:00 – Acatistul Maicii Domnului „Prodromița”;

– ora 09:00 – Ceasurile;

– ora 09:30 – Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii va fi lansat CD-ul „Paraclisul Maicii Domnului Prodromița”, care apare cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. CD-ul a fost editat de Radio TRINITAS, cântările fiind interpretate de slujitorii și de grupul psaltic „Anastasis” de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului ocrotește și binecuvintează pe toți ctitorii, binefăcătorii și miluitorii Catedralei Mântuirii Neamului și pe toți ziditorii și lucrătorii care se ostenesc cu înălțarea acesteia.

Comentarii Facebook


Știri recente