Cinstirea Sf. Sfințit Mc. Haralambie în Episcopia Tulcii

Biserica Sf. Haralambie din comuna Greci, Protopopiatul Niculițel, Episcopia Tulcii, și-a serbat în 10 februarie 2015, patronul spiritual.

În ajunul sărbătorii, Preasfinția Sa a oficiat slujba Vecerniei cu Litie în Biserica Sf. Haralambie din localitatea Nalbant, Protopopiatul Babadag, unde a fost adusă spre închinare credincioșilor și racla cu un fragment din Moaștele Sf. Haralambie care se păstrează la Paraclisul Episcopal Buna Vestire din Tulcea.

Sărbătoare a fost pentru întreaga comunitate, deoarece au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Visarion credincioși de la cele trei biserici ortodoxe din comună, Biserica Sf. Haralambie fiind cea mai veche (construită în perioada 1877-1913).

Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre viața Sf. Sfințit Mc. Haralambie, despre evlavia și cinstirea sa mai ales în rândul comunităților rurale din România.

La finalul Sfintei liturghii s-a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și creștinii adormiți în Domnul de-a lungul vremii.

Tot acum parohia a organizat și o mare agapă frățească la care au participat toți creștinii prezenți la slujbă, pentru cei bolnavi și neputincioși care nu au putut lua parte la slujba de hram fiind pregătite special pachete alimentare.

Biserica Sf. Haralambie se află în momentul de față în proces de restaurare a picturii interioare, tot aici în Greci regăsind-se cea mai puternică comunitate italiană din Dobrogea, adusă din Italia la începutul sec. XIX pentru exploatarea granitului din zonă. Urmașii lor au rămas în localitate până astăzi, comunitatea italiană de aici devenind o emblemă a comunei Greci.

Comentarii Facebook


Știri recente