Cinstirea locurilor sfinte este cinstire adusă lui Hristos, Maicii Domnului și Sfinților: Patriarhul Teofil

„Cinstirea locurilor sfinte este cinstire adusă lui Hristos, Născătoarei de Dumnezeu și Sfinților”, a subliniat Patriarhul Teofil în Duminica Ortodoxiei.

Patriarhul Ierusalimului a oficiat, la Biserica Sfântului Mormânt, Vecernia Mare și Sfânta Liturghie pentru această sărbătoare. I-a avut alături în slujire pe Mitropolitul Isihie de Capitolia, pe arhiepiscopii Teofan de Gherasa, Aristarh de Constantina, Teodosie de Sevasta, precum și pe părinții aghiotafiți.

La Sfânta Liturghie au participat Consulul General al Greciei la Ierusalim, Evangelos Vlioras, angajați ai consulatului și credincioși locali greci, palestinieni și ruși. Pentru pelerini există încă anumite restricții.

După liturghia oficiată în Biserica Mare a Sfântului Mormânt, a fost înconjurat Mormântul Domnului de trei ori. Procesiunea cu icoane a poposit și în capelele adiacente. Apoi, în fața Mormântului Învierii, Patriarhul Teofil a citit din Cartea Triodului Sinodiconul Ortodoxiei.

Patriarhul Teofil a slujit Sfânta Liturghie din Duminica Ortodoxiei 2022 în Biserica Mare a Sfântului Mormânt. Foto: Patriarhia Ierusalimului / Heba Hrimat

Ulterior, acompaniat de sunetul clopotelor, Patriarhul Ierusalimului a mers la Reședința Patriarhală, unde a rostit un cuvânt de învățătură.

Preafericirea Sa a amintit că „dogmele stabilite de sinoadele ecumenice și de Părinții Bisericii, care au clarificat credința noastră ortodoxă, au salvat și transmis moștenirea sfântă lăsată nouă de Ucenicii și Apostolii Dumnezeului și Mântuitorului nostru, Iisus Hristos”.

„Sfânta noastră Biserică a Ierusalimului, întemeiată pe puterea dumnezeiască a Preasfântului și de viață-dătătorului Mormânt al Domnului, ascultă de cuvântul Domnului, Care a spus: «Fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc» (Luca 11, 28); este adăpostul unității credinței ortodoxe nu numai din punct de vedere dogmatic, ci și din punct de vedere al harului, după cum învață Sf. Chiril al Ierusalimului”, a adăugat Întâistătătorul Bisericii Ierusalimului.

„Iată de ce Sfânta Biserică a Ierusalimului îi îndeamnă pe toți cei care vor să cinstească Sfântul Mormânt și alte locuri sfinte legate de Mântuitorul nostru Iisus Hristos și Maica Sa, să se împărtășească și de harul acestora”, a adăugat Patriarhul Teofil.

Arhim. Teofil Anăstăoaie, reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă, a participat la procesiune. Foto: Patriarhia Ierusalimului / Heba Hrimat

„Cinstirea locurilor sfinte este cinstire adusă lui Hristos, Născătoarei de Dumnezeu și Sfinților”, a subliniat Patriarhul Teofil, citându-l pe Sf. Ioan Damaschinul, care spunea că nu cinstim materialul din care este făcută icoana, ci imaginea celui reprezentat prin ea.

La fel, a explicat patriarhul, nu cinstim materialul pe care este scrisă Evanghelia și nici crucea în sine, ci chipul Domnului.

„Toți cei care ne-am adunat aici, cler și popor, la locul Pătimirii Domnului nostru Iisus Hristos pe Cruce și al Îngropării și Învierii Sale, adică la Biserica Sfântului Mormânt, am oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, aducând mulțumire, laudă și preamărire Dumnezeului în Treime închinat”, a mai spus Preafericirea Sa.

„Să spunem și noi, împreună cu imnograful, să prăznuim toți cei care purtăm numele Lui, văzând cum strălucește în Biserică frumusețea chipului pe Care Dumnezeu l-a luat pentru mântuirea noastră”, a încheiat Patriarhul Ierusalimului.

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului / Heba Hrimat

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente