Cinstirea icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi şi-a sărbătorit marţi, 12 iulie 2016, hramul închinat icoanei Maicii Domnului «Prodromiţa» de la Muntele Athos.

În ajunul sărbătorii, luni, 11 iulie 2016, a avut loc o procesiune pe străzile Galaţiului cu o replică a icoanei Prodromiţa. Procesiunea a pornit de la Catedrala Arhiepiscopală până la lăcaşul de cult care şi-a sărbătorit hramul. Acolo, în lăcaşul de cult, în prezenţa Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“, informează pr. Gabriel Molocea, Consilier Mass Media al Eparhiei.

A doua zi, icoana a fost adusă la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi unde a fost oficiată Sfânta Liturghie. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit Acatistul Maicii Domnului înaintea icoanei „Prodromiţa“, în prezenţa evlavioasă a credincioşilor.

***

În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena».

În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci.

 

Comentarii Facebook


Știri recente