Cine sunt cei trei ierarhi români care au studiat Medicina

Deși, ca regulă, episcopii se aleg dintre teologi, unii dintre ei au specializări secundare care nu sunt cunoscute publicului larg. De exemplu, trei dintre ierarhii români au studiat Medicina.

Este vorba despre Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți.

După ce, în 1989, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, actualul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților a frecventat, în regim privat, cursurile Facultății de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînființată de profesorii G. Marderos și E. Balaure (1992-1995).

Totuși, viitorul ierarh s-a dedicat doar parțial acestei căi academice și a preferat o licență în Drept la Universitatea „Petre Andrei” – Iași, urmată de două teze de doctorat interdisciplinare în domeniul Filosofiei, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Ceilalți doi ierarhi care au studiat Medicina sunt Episcopul Sofronie al Oradiei și Episcopul Antonie de Bălți.

Anul 2024 a fost declarat Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Știați că trei membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au urmat cursuri de Medicină? Fotomontaj Basilica.ro

Între 1987 și 1993, viitorul Episcop al Oradiei a urmat cursurile Facultății de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, cu specializarea Medicină generală.

În perioada 1993-1994, a lucrat ca medic stagiar la Spitalul Judeţean şi la Spitalul Municipal din Arad, perioadă în care a fost admis și la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, absolvită în 1997.

Episcopul Antonie de Bălți a absolvit, în 1987, Facultatea de Igienă și Epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. În 1994, a absolvit și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

Formarea medicală a ierarhului de dincolo de Prut se reflectă mai ales în acțiunile filantropice realizate de-a lungul timpului, precum și în relația privilegiată pe care o are cu medicii și managerii de instituții medicale din Republica Moldova.

Anul 2024 a fost declarat Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, astfel că îi omagiem și pe cei care se îngrijesc de bolnavi.

Foto credit: Freepik / Rorozoa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente