Cine sunt cei trei conducători de Biserici Autocefale care vor veni la Bucureşti

Hram sfântul Dimitrie 2017

În acest an, sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureştilor, va fi una istorică pentru români. Trei conducători de Biserici Ortodoxe Autocefale vor fi prezenţi la Bucureşti, onorând invitaţia Părintelui Patriarh Daniel de a participa la manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale, 27 octombrie.

Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Rusiei, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Albaniei, şi Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei, se vor afla în Capitala României în contextul Anului Comemorativ dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului şi al aniversării a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel.

Invitaţia a fost lansată tuturor Bisericilor Ortodoxe din fostele ţări comuniste: Rusia, Serbia, Bulgaria, Georgia, Polonia, Albania, Cehia și Slovacia.

Patriahul Kirill | Biserica Ortodoxă a Rusiei

Preafericitul Părinte Kirill este primul patriarh rus care vizitează România după căderea regimului comunist din 1989. Ultima vizită a unui Patriarh rus a avut loc în 1983.

Conducătorul actual al Bisericii Rusiei s-a născut în data de 20 noiembrie 1946 în oraşul Leningrad (în prezent, Sankt Petersburg). A fost ales Patriarh în 27 ianuarie 2009 şi înscăunat în 1 februarie 2009 în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Arhiepiscopul Anastasie | Biserica Ortodoxă a Albaniei

Arhiepiscopul de Tirana, Durres şi al întregii Albanii se va afla luna aceasta pentru a treia oară la Bucureşti. Preafericirea Sa a fost prezent în România cu prima ocazie în perioada 25-27 octombrie 1995, cu prilejul aniversării a 110 ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 70 ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române. Următoarea vizită oficială a sa a avut loc, la invitaţia Patriarhului Teoctist, în anul 2003, în perioada 8-19 noiembrie.

Întâistătătorul care conduce Biserica Ortodoxă a Albaniei de douăzeci şi cinci de ani s-a născut în 4 noiembrie 1929 în Pireu, Grecia. În anul 1960 este hirotonit diacon, iar peste patru ani preot. În anul 1972 a fost hirotonit episcop. În 1991, după căderea guvernului comunist din Albania, Anastasie este numit Exarh Patriarhal al Bisericii Albaniei de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, având misiunea de a restabili Autocefalia Bisericii din Albania.

Preafericitul Părinte Anastasie a fost numit Arhiepiscop de Tirana în data de 24 iunie 1992, iar apoi, la 2 august al aceluiaşi an, a fost întronizat.

Mitropolitul Rastislav | Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehe și Slovaciei

Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, se va afla pentru prima oară la Bucureşti după întronizarea sa Primat al Bisericii Cehiei și Slovaciei, în 2013.

Mitropolitul Rastislav s-a născut în 25 ianuarie 1978, în Snina, Slovacia. În 18 noiembrie 2012 a fost hirotonit episcop de Prešov. În 11 ianuarie 2013 a fost ales Mitropolit al Bisericii Ortodoxe a Ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei.  Întronizarea a avut loc în 9 februarie 2014.

Ultimul Primat al Bisericii Ortodoxe a Cehiei, actualul Mitropolit emerit Kryštof, a vizitat România în anul 2015. Acesta a participat la Festivalul Românilor de pretutindeni, la Arad, în perioada 8-9 iulie, s-a întâlnit la Bucureşti cu Preafericitul Părinte Daniel, şi a fost prezent la Iaşi, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Citește și:

Comentarii Facebook


Știri recente