Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a vorbit sâmbătă despre sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, îndemnându-i pe credincioși să nu evite să-și asume crucea.
„Unii vorbesc despre nebunia Crucii și despre faptul că văd în toate gesturile creștinilor, ale ucenicilor Domnului, o nebunie pe care ei nu o înțeleg, iar alții o văd ca pe un drum care îi duce și ne duce către cel Care, din iubire nemărginită față de oameni, s-a răstignit pentru noi”, a explicat Preasfinția Sa.
„Fiecare în parte – cei mai puternici în chip deplin, ceilalți șovăind – încercăm să ne purtăm crucea, fie că această cruce înseamnă pentru noi suferință, boală, nedreptate, trădare, așteptări neconfirmate, iubiri neîmplinite și atâtea alte forme care înseamnă pentru fiecare dintre noi purtarea crucii.”
„Dar purtarea crucii, iubiți credincioși, nu se face nici cu zgomot, nici pentru a fi apreciați, lăudați vorbiți de bine de alții. Purtarea crucii înseamnă așteptarea unei răsplătiri drepte, nu a unor răsplătiri efemere, care, sigur, ne aduc un anumit confort, dar care nu înseamnă de fapt nimic.”
„Purtarea crucii este de fapt urmarea lui Hristos. Cine reușește să-și poarte crucea, cine reușește să ajute la purtarea crucii altuia mai mult decât la propria lui cruce va avea bucurie”, a subliniat părintele episcop vicar.
„Părinții Bisericii ne vorbesc despre acest lucru și spun: Bucurie a venit prin cruce la toată lumea. Adică prin suferință și uneori chiar prin sânge și adeseori prin nedreptăți pe care le întâlnim, găsim bucurie, așa cum a spus Marele Pavel: Cu toate necazurile pe care le am sunt plin de bucurie.”
„Cine îi putea oferi bucurie unui apostol dus în lanțuri înaintea împăratului? Cine-i putea oferi bucurie apostolului care era legat la stâlpul infamiei și era lovit cu 40 de lovituri de bici fără una – de câteva ori? Cine-i putea oferi bucurie unui apostol care de trei ori a văzut cum s-a sfărâmat corabia de valurile mării? Cine-i putea oferi bucurie unui apostol care a rămas o noapte și o zi în pântecele mării și care, până la urmă, a fost salvat?” a întrebat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
„Deci toate aceste cruci pe care le evităm de cele mai multe ori aduc, până la urmă, bucurie.”
„Iubiți credincioși, ne rugăm Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Domnului să deschidă un drum mai bun și mai aproape de Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, să ne ajute tuturor, pentru ca, privind spre ea, să biruim puterea întunericului. Ea să fie sprijin, ajutor mântuire și să ne aducă, după cum ne îndeamnă și ne învață mereu Părinții Bisericii, bucurie nouă și la toată lumea” a încheiat ierarhul.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.
Sursa foto: Mănăstirea Radu Vodă