Cine caută pe Dumnezeu va fi găsit de Dumnezeu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învățătură rostit pe 3 februarie 2013 în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală, a explicat semnificațiile Pericopei Evanghelice a Duminicii a XXXII-a după Rusalii de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul al XIX-lea, versetele de la 1 la 10, în care este prezentată întâlnirea Mântuitorului Hristos cu Vameșul Zaheu și convertirea sa.

Cine caută pe Dumnezeu va fi găsit de Dumnezeu și se va bucura de întâlnirea cu Dumnezeu

Patriarhul României a vorbit despre lucrarea mântuitoare a Fiului Lui Dumnezeu: „Evanghelia de astăzi ne arată în primul rând că cine caută pe Dumnezeu va fi căutat de Dumnezeu și cine caută pe Dumnezeu va fi găsit de Dumnezeu și se va bucura de întâlnirea cu Dumnezeu. Mai vedem, de asemenea, cât de mare este puterea pocăinței și anume, Zaheu dintr-un lacom devine un om darnic, dintr-un om zgârcit devine un om milostiv. Această schimbare radicală arată că milostivirea, bunătatea lui Dumnezeu a trecut dincolo de întunericul răutății și al patimei lăcomiei care stăpâneau pe Zaheu”, a explicat Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

Pocăința lui Zaheu Vameșul nu este doar o pocăință declarativă, ci este una efectivă

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai evidențiat și ce anume l-a schimbat pe Zaheu: „Nu pedeapsa, nu mustrarea, ci bunătatea și onoarea nemeritate pe care Hristos le arată lui Zaheu Vameșul produc în el hotărârea fermă de a îndrepta viața sa. Pocăința lui Zaheu Vameșul nu este doar o pocăință declarativă, ci este una efectivă. Ea nu este doar o stare sufletească nouă, ci imediat urmată de faptele pocăinței și anume, acolo unde a deteriorat relațiile cu oamenii acolo el încearcă să le repare și acolo unde era stăpână lăcomia de avere el răstoarnă situația printr-o generozitate cu milostivire față de săraci. Prin aceasta vedem cum se aseamănă lui Dumnezeu cel milostiv”, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Duminica viitoare creștinii ortodocși se vor afla în Duminica a XVI-a după Rusalii.

Comentarii Facebook


Știri recente