CINE CÂNTĂ MEREU, RĂMÂNE VEȘNIC TÂNĂR!

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la evenimentul dedicat aniversării a 60 de ani de viață ai maestrului Nicolae Botgros, organizat la Sala Palatului, București, 28 mai 2013:

CINE CNTĂ MEREU, RĂMNE VEȘNIC TNĂR!Maestrul Nicolae Botgros la 60 de ani de viață

Împreună cu importante instituții de stat și de cultură din România și Republica Moldova, omagiem astăzi pe maestrul Nicolae Botgros la împlinirea a 60 de ani de viață și peste 40 de ani de activitate artistică, desfășurată în slujirea folclorului muzical românesc, de pe ambele maluri ale Prutului. Prin această activitate, maestrul Nicolae Botgros contribuie la dăinuirea peste timp a sfintei conștiințe de neam, acomuniunii de cuget, de credință și simțire a românilor,pe care nici râul, nici muntele, nici răul și nici moartea nu-i pot despărți definitiv.

Talentat rapsod popular, virtuos violonist, compozitor și dirijor al celebrei Orchestre Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”, din Chișinău, domnul Nicolae Botgros cultivă și face roditor darul cântului popular, inspirat direct din filonul artistic al satului românesc, cântând ca nimeni altul bucuriile și tristețile oamenilor, frumusețile locurilor natale și ale sufletului românesc.

Folclorul pe careîl promovează cu mult profesionalism și entuziasm, marea sa dragoste pentru tradițiile populare autentice românești, mesajul muzicii sale, interpretată cu deosebită măiestrie, cu un accent personal, inconfundabil, sunt mărturie a legăturii pe care a păstrat-o și a cultivat-o mereu cu Biserica strămoșească și cu valorile spiritualității creștine românești, roditoare în opere de artă.

Activitatea sa artistică, bogată și inspirată, reprezentată în diferite genuri ale muzicii populare, a fost apreciată cu numeroase premii și distincții, în țară și în străinătate, și, în mod special, cu dragostea și prețuirea publicului de pretutindeni.

Dacă în filosofia antică greacă, muzica era considerată un mijloc de a restabili liniștea în suflet, muzica populară românească autentică reușește mai bine decât orice formă de consolare verbală, să-l deschidă pe om sprebucurie curată și comuniune cordială cu semenii săi.

Prin întreaga sa contribuție la propășirea muzicii noastre tradiționale românești, ca violonist, dirijorși model inspirator pentru generația tânără, maestrul Nicolae Botgros a înțeles că misiunea interpretului de muzică populară este aceea de a arăta mereu tinerețea eternă a muzicii tradiționale, prin intermediul căreia și cel care o promovează rămâne pururea tânăr, chiar dacă adună ani în buchetul vieții. Cine cântă mereu și are inima curată, rămâne pururea tânăr, pentru că muzica frumoasă și sufletul curat poartă în ele parfumul eternității.

La ceas aniversar, îl felicităm pe maestrul Nicolae Botgros pentru frumusețea interpretării cântecelor sufletului neamului românesc, îi conferim „Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena„, al Patriarhiei Române, și ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel Înviat să-i dăruiască ani mulți și binecuvântați, cu sănătate, pace și bucurie!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente