Cinci tineri medaliați internațional au primit „Crucea Moldavă”. IPS Teofan: Nimic nu e mai frumos decât să fii om inteligent și smerit (VIDEO)

În cadrul Liturghiei arhierești din a treia zi a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși de la Iași, cinci elevi medaliați cu aur și argint la competiții internaționale și mondiale au primit „Crucea Moldavă”  pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei. Distincţia a fost oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, informează doxologia.ro.

Ignoranța îl transformă pe om în sclav, în timp ce cunoașterea, dacă e dublată și de o atitudine smerită, îl face pe om liber. Căci nimic nu e mai frumos decât să fii om inteligent și cu atitudine smerită. Aceasta este cea mai potrivită combinație, așa cum cea mai urâtă este să fii ignorant și mândru, a spus IPS Părinte Teofan.

Câțiva dintre fiii Moldovei din dreapta și din stânga Prutului, fiind înzestrați de Dumnezeu cu inteligență multă, au reușit ‒ prin strădania părinților biologici și a părinților după suflet și învățătură ‒ să primească, în România și în afara ei, premii de seamă, arătând prin aceasta că omul care se străduiește și are dascăli pe măsură învinge și primește cununa biruinței, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan

Cei cinci tineri evidenţiaţi sunt:

– ANDREI SANDU, clasa a X-a, Colegiul Național din Iași, câștigător al medaliei de aur la ediția a XI-a a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în Franța, în perioada 21-30 august 2017. La concurs au praticipat 120 de elevi din 29 de țări.

– COZMA TUDOR CRISTIAN, clasa a XI-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, câștigător al medaliei de aur la a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale Pluridisciplinare, desfășurată la Yakutsk (Federația Rusă), în perioada 14-22 iulie 2017. La concurs au participat 160 de elevi din 6 țări. Tudor Cristian a fost declarat „Elevul Anului – 2015” la Iași și a obținut, în total, 5 medalii internaționale: 3 de argint, 1 medalie de bronz și aceasta de aur.

– LEHACI MIRUNA, clasa a VI-a, Colegiul Național Iași, locul I la Campionatul Mondial de Șah Școlar, care s-a desfășurat la Iași, unde au participat peste 550 de elevi din 41 de țări și la care România a obținut 1 medalie de aur, 1 medalie de argint și 4 medalii de bronz. Miruna este de șase ori campioană națională la șah.

– ȘTEFAN-RĂZVAN BĂLĂUCĂ, clasa a XI-a, Colegiul National „Mihai Eminescu” din Botoșani, medalie de aur la ediția a XI-a a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în perioada 21-30 august 2017. Tot în 2017, Ștefan a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică, desfășurată al Dublin, în Irlanda și deține, până în prezent, 5 medalii la olimpiade internaționale: 3 de argint, 1 medalie de bronz și aceasta de aur.

– ALEXANDRU RUDI, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”,  Durlești, Chișinău, Republica Moldova, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată în perioada 16-23 iulie 2017, la Rio de Janeiro, Brazilia. La olimpiadă au participat 614 elevi din 112 țări. În anul școlar 2016-2017, Alexandru a obținut 4 medalii la olimpiade internaționale.

Foto Credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente