Cinci studenți spun ce i-a determinat să aleagă Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

Basilica.ro a întrebat câțiva studenți „boboci” de ce au ales Facultatea de Teologie Ortodoxă din București – în primul rând, de ce au ales Teologia.

Tinerii, unii dintre ei deja specializați în alte domenii, mărturisesc că au simțit chemarea din copilărie sau au avut mentori care i-au inspirat pe această cale.


Andrei Rali, un inginer care simte chemarea lui Dumnezeu

Deși parcursul meu profesional este în plină desfășurare în domeniul Ingineriei Medicale, adevărata mea pasiune a fost dintotdeauna Teologia. Încă din copilărie, am simțit o chemare profundă spre Dumnezeu și Biserica Sa.

Apropierea de credință m-a însoțit în toate momentele importante ale vieții, iar acea lumină interioară care m-a ghidat de-a lungul timpului m-a condus în cele din urmă spre o nouă direcție: Teologia Pastorală.

Mărturisesc că această decizie nu a fost luată ușor. Ingineria mi-a oferit o structură de gândire și o direcție concretă, însă inima mea rămâne înrădăcinată în dorința de a înțelege mai profund adevărurile divine.

Andrei Rali, un inginer care se simțea incomplet fără a studia tainele Teologiei. Foto: Arhiva personală

Factorul decisiv în acest drum a fost întâlnirea cu părintele Aurel Boțan, parohul Bisericii „Sf. Nicolae-Vechi” din Focșani, biserica mea de suflet, un om care mi-a oferit nu doar sprijin, ci și un model de viață creștină autentică. Prin credința, smerenia și devotamentul său, Părintele Aurel mi-a arătat ce înseamnă să slujești cu adevărat lui Dumnezeu și oamenilor.

Datorită exemplului său și sprijinului necondiționat, am avut curajul să-mi urmez chemarea interioară și să aleg Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, specializarea Teologie Pastorală.

Văd această cale nu doar ca pe o oportunitate de a aprofunda credința, ci și ca pe o misiune de a fi aproape de oameni, de a aduce speranță și de a răspunde nevoilor spirituale ale comunității. Credința, mai ales în vremurile noastre, rămâne un far de lumină, iar eu simt că este datoria mea să o duc mai departe, să-i inspir și să-i susțin pe cei din jur.

Astfel, Teologia nu reprezintă doar un nou început academic, ci o cale spre împlinire spirituală și personală, în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor.

Maria Tudorache vrea să aprofundeze pictura bizantină

Maria Tudorache și-a descoperit vocația artistică încă din copilărie, desenând sfinții pictați în biserica unde mergea cu familia. Foto: Arhiva personală

Sunt din Voluntari, județul Ilfov, și am terminat anul trecut Liceul „Dimitrie Paciurea” din București, cu profil de Arte Plastice. Anul acesta, am dat examen la Facultatea de Teologie în luna iulie, pentru secția de Artă Sacră.

De la vârsta de 4-5 ani, mergând la biserică, am început să schițez, să pictez și să desenez sfinții de pe pereții Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Pipera.

Înaintând în vârstă, am văzut că înclinația mea se îndreaptă ușor-ușor spre pictura bizantină.

Restauratorul Andreea Roxana Oatu mi-a fost îndrumător la atestatul din clasa a XII-a și m-a încurajat să urmez această Facultate, deoarece a văzut în mine potențial pentru pictură.

În continuare, vreau să învăț și sa aprofundez tainele picturii bizantine, cu scopul ca, după terminarea facultății, să devin un talant bine șlefuit.

Augustin Mihai Dinu spune că preotul dă sfaturi din experiența rugăciunii

Preotul are responsabilitatea să învețe pe ceilalți ceea ce el experiază prin rugăciune, spune Augustin Mihai Dinu. Foto: Arhiva personală

Alegerea Teologiei am făcut-o datorită dorinței mele de a aprofunda cunoașterea lui Dumnezeu și de a-i putea învăța, mai târziu, pe alții, în mod corect din punct de vedere dogmatic, învățăturile de credință.

Am ales Teologia Pastorală pentru că, precum scrie Sfântul Grigorie cel Mare în Cartea Regulei Pastorale, preotul are responsabilitatea să învețe pe ceilalți ceea ce el experiază prin rugăciune, dar și de a-L sluji pe Dumnezeu și de a-I mulțumi. Mai bine zis, de a oferi din ale sale pentru toate.

Planurile de viitor sunt profesoratul și slujirea lui Dumnezeu in Altar.

Am avut ca inspirație pe Sfinții Părinți, pe numeroși dascăli ai mei, pe ierarhi de seamă, preotul meu paroh, preoții din parohie și pe duhovnicul meu, care m-a îndrumat pe această cale și m-a învățat, Părintele Mihail Milea.

Ioan Simeon Bârgăoanu: Teologia, o căutare a lui Dumnezeu

Ioan Simeon Bârgăoanu a ales Teologia pentru a-și aprofunda viața spirituală. Foto: Arhiva personală

Sunt din județul Bacău și port cu bucurie numele Sfântului Simeon Noul Teolog, care este ocrotitorul meu spiritual.

De-a lungul anilor, am simțit chemarea de a-L cunoaște pe Dumnezeu într-un mod autentic și profund. Am realizat că adevărata cunoaștere a lui Dumnezeu nu se rezumă doar la concepte intelectuale, ci presupune o transformare interioară prin rugăciune și apropiere sinceră de El.

Din acest motiv, am ales să urmez Facultatea de Teologie, nu doar pentru a dobândi cunoștințe, ci pentru a-mi aprofunda viața spirituală.

Sfinții consideră teologia nu ca pe o simplă acumulare de informații, ci ca o căutare a lui Dumnezeu prin trăire duhovnicească. Sfântul Simeon Noul Teolog învăța că adevărata cunoaștere teologică vine prin harul Duhului Sfânt. El sublinia că teologia trebuie să fie legată de smerenie și de lumina pe care Dumnezeu o oferă celor care Îl caută cu sinceritate.

Maria Chițu Cabriesi crede că Teologia și Asistența medicală merg mână în mână

Am ales să încep facultatea de Teologie Ortodoxă – Asistență Socială, deoarece cred că se împletește bine cu Asistența Medicală și o să-mi aducă bucurie atât sufletește, cât și profesional.

Părinții mei m-au crescut în biserică, au avut grijă să-mi vorbească despre Dumnezeu și să mă îndrume pe calea cea bună.

Mai târziu am început să caut singură spre a înțelege mai bine voia lui Dumnezeu și m-am înscris în tabere de voluntariat (la Valea Plopului ), cât și în tabere de tineri la Mănăstirea Oașa, unde se tâlcuiește Psaltirea și se țin slujbe și conferințe despre viața aproape de Dumnezeu.

Maria Chițu Cabriesi studiază și Asistența Medicală. Foto: Arhiva personală

Este important să știi, mai ales în ziua de astăzi, cum să împletești viața lumească cu cea duhovnicească. Tot ce facem trebuie să facem cu gândul la Dumnezeu și să aducem slavă Lui propovăduind mai departe fiecare cum putem.

Asta îmi doresc pe viitor să reușesc și cred că Facultatea de Teologie Ortodoxă din București o să mă întărească în credință și iubire față de Dumnezeu și semeni.

Dacă voi fi profesoară de religie,  asistentă medicală sau voi lucra pe partea de asistență socială, încă nu știu planurile lui Dumnezeu pentru mine, dar am încredere și nădejde că voi merge pe drumul cel bun cu ajutorul Lui.

Vezi și:

Foto credit: Arhiva personală


Știri recente