Cinci din cei opt militari căzuți la datorie în Dobrogea vor fi înmormântați la Catedrala din Constanța

ACTUALIZARE: Cei șase militari din județul Constanța vor fi înmormântați la Cimitirul Eroilor din oraș.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Sâmbătă vor fi oficiate slujbele de înmormântare pentru militarii și salvatorii căzuți la datorie miercuri seară. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie va oficia, de la ora 13:00, slujba înmormântării pentru cinci dintre ei – cei care vor fi înmormântați la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Petru și Pavel” din Constanța.

Aceștia sunt: căpitanul Costinel Iosif Niță, pilot de avion MiG-21 LanceR, locotenentul-comandor Florin Bogdan, pilot, maistrul militar principal Gelu Banu, caporalul Cătălin Lateș, operator căutare-salvare, maistrul militar Vlad Carp.

Slujba pentru cel de al șaselea erou originar din județul Constanța, maistrul militar Sergiu Bosoi, scafandru marin, va fi oficiată la Biserica Romano-Catolică „Sf. Anton de Padova” din Constanța.

Sergentul Ionuț Marinescu, personal de însoțire medico-sanitar, originar din București, va fi înmormântat sâmbătă, la ora 11:00, în Cimitirul Ghencea Militar III din Capitală. La slujbă va participa și Preotul Militar Florin Vlădoiu, șeful Secției Asistență Religioasă din Statul Major General.

Locotenentul Sorin Gheorghe Pătrașcu, copilot, va fi înmormântat la Parohia Catane din Protopopiatul Costești, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Născut în satul Pădureț, comuna Lunca Corbului, avea doar 27 de ani.

La înmormântarea sa vor sluji Părintele Paroh Eduard Constantin Barbu și Preotul Militar Mihail Stănoiu. Parohul îl cunoștea pe tânărul militar, despre care spune că se implica adesea, în mod discret, în numeroase acțiuni filantropice.

Cei opt eroi au fost decorați post-mortem de Președintele României astfel:

– Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, pentru căpitan-comandorul Bogdan Dumitru Florin, locotenent-comandorul Niță Gheorghe Iosif-Costinel, căpitanul Pătrașcu Gheorghe Gheorghe-Sorin, sublocotenentul Banu Ion Gelu, sublocotenentul Lateș Gheorghe-Nicu Eduard-Cătălin, sublocotenentul Marinescu Victor Ionuț.

– Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, sublocotenentului Bosoi Mihai Sergiu și sublocotenentului Carp Vasile Vlad.

La sediul Statului Major al Forţelor Aeriene şi a Statului Major al Forţelor Navale şi în cazărmile subordonate au fost oficiate joi slujbe de pomenire pentru eroi.

Ceremonii de comemorare au mai avut loc la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza și la Universitatea Națională de Apărare ,,Carol I” din Capitală.


După ce aeronava MiG 21 LanceR pilotată de Căpitanul Costinel Iosif Niță a dispărut miercuri seară în zona localității Cogealac din Dobrogea, un elicopter IAR 330 – Puma al Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” a decolat de urgență pentru o misiune de căutare-salvare. Și acesta s-a prăbuşit – în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța.

Zece copii au rămas fără tată după această catastrofă aviatică.

Foto credit: Facebook / Forțele Aeriene Române

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente