Cinci ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Maxim al Bulgariei | PF Neofit a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul acestuia

Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a oficiat sâmbătă o slujbă de pomenire la mormântul Patriarhului Maxim de la Mănăstirea Troian, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la moartea acestuia.

Conform site-ului oficial al Patriarhiei Bulgariei, împreună cu Patriarhul Neofit au slujit Mitropoliții Grigore de Veliko Târnovo, Ambrozie de Durostol, Serafim de Nevrokop, Grigorie de Vratsa și episcopii Gherasim de Melnic, secretarul Sfântului Sinod, și Sionie de Veliki, starețul Mănăstirii Troian.

Înainte de slujba parastasului, Episcopul Sionie a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Mănăstirii Troian împreună cu: Arhim. Vasile, protosinghel al Mitropoliei din Sofia, Arhim. Philip Vassiltsev, parohul  comunității ruse din Bulgaria și reprezentantul Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii, Pr. Neluțu Oprea, reprezentantul Patriarhiei Române în Bulgaria, schiarhimandritul Ioan (Pfeiffer), starețul mănăstirii ortodoxe germane Sf. Treime, și alți clerici.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii Episcopul Sionie a evidențiat personalitatea de neuitat a Patriarhului Maxim, jertfelnicia și iubirea pe care le-a arătat față de Biserica străbună.

Patriarhul Neofit a subliniat faptul că vrednicul de pomenire Patriarh Maxim a iubit Mănăstirea Troian.

Îi mulțumim pentru bunul exemplu pe care ni l-a oferit tuturor în trăirea vieții cu smerenie și pace. Dumnezeu să-l ierte și pomenirea lui să fie veșnică și binecuvântată, a adăugat Preafericirea Sa.

Patriarhul Maxim a trecut la cele veșnice în data de 6 noiembrie 2012. Luni, în ziua în care s-au împlinit cinci ani de la moartea sa, Arhim. Vasile, protosinghel al Mitropoliei din Sofia, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Sfânta Chiriachi, în cadrul căreia a fost pomenit fostul întâistătător.

Foto credit: Patriarhia Bulgariei

Comentarii Facebook


Știri recente