Cimitirul de la Văratec, cateheză pentru veșnicie: Să nu ne temem. Ziua în care vom părăsi lumea este rânduită de Dumnezeu

Maica Pahomia de la Văratec le-a oferit jurnaliștilor de la Doxologia.ro un tur al cimitirului mănăstirii, presărat cu sfaturi duhovnicești. Suntem datori să ținem legătura cu cei mutați la Domnul, care ne-au lăsat moștenire tot ce au construit, a spus ea. Plecarea noastră dincolo este rânduită de Dumnezeu, adaugă ea. Nu ar trebui să ne îngrijorăm de nimic, ci doar ca ziua respectivă să nu ne găsească nepregătiți.

La mormântul fostei starețe a Mănăstirii Văratec, maica a evocat personalitatea ei și a spus: „Noi avem legătura aceasta: pământul cu cerul, Biserica luptătoare și cea triumfătoare. Ținem legătura aceasta strânsă cu înaintașii noștri și niciodată nu-i uităm”.

Maica a mai menționat că noi, cei de azi, am primit de la înaintași o moștenire materială și spirituală pe care suntem datori să o continuăm.

„Fără ei, noi nu aveam unde să venim aici, la mănăstire. Și cred că este o luptă permanentă ca noi să îi respectăm, să mergem mai departe cu toată tăria noastră, să ne menținem aici, să îngrijim biserica. O facem cu dragoste și ca să ne mântuim”, a spus Maica Pahomia.

Ea le-a oferit jurnaliștilor și câteva sfaturi duhovnicești din experiența proprie, explicând care trebuie să fie atitudinea creștinului față de moarte.

„Dacă gândim la moarte nu greșim. Noi avem o zi rânduită de la Dumnezeu pentru moarte și nu știm cum ajungem ziua aceea. Deci noi ne gândim tot timpul, ca să întâmpinăm ziua aceea și să fim pregătiți.”

Maica Pahomia a mai spus că această atitudine ne ajută să biruim spaimele nefolositoare și să ne temem doar de moartea spirituală.

„Tot ce vine peste noi este îngăduit de Dumnezeu, dar noi trebuie să ne pocăim în fiecare zi, ca să ajungem să nu ne fie rușine de Dumnezeu când ajungem în fața Lui. Nu trebuie să ne fie frică de nimic, fiindcă noi în fiecare zi trebuie să ne străduim să fim pregătiți.”

Foto credit: Youtube (captură ecran)

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

Foto credit: Youtube (captură ecran)

Comentarii Facebook


Știri recente