Chișinău: Noul centru „Sfânta Ana” al Misiunii Sociale Diaconia a ajutat deja 1000 de persoane

În primele trei luni de funcționare, Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” din Chișinău a oferit sprijin pentru aproximativ 1000 de persoane în dificultate – mulți refugiați din Ucraina, dar și basarabeni în dificultate.

Peste 900 de persoane refugiate s-au adresat deja cel puțin o dată pentru ajutor și au primit sprijin material (pachete cu produse alimentare, igienice), consiliere psihologică și juridică, servicii de integrare pe piața muncii, sau le-a fost facilitat accesul la instruire și formare profesională.

Ajutor umanitar

De asemenea, peste 300 de persoane refugiate și 165 de familii din comunitatea locală au primit pachete cu produse alimentare și igienice din partea Băncii de Alimente, partener strategic al Misiunii Sociale Diaconia.

Toate serviciile sunt gratuite. Centrul colaborează cu toate organizațiile din Republica Moldova care lucrează cu refugiații ucraineni și cu familiile basarabene aflate în dificultate.

„Dacă se apropie omul cu o problemă pe care noi nu o putem soluționa, imediat identificăm soluțiile în rândul organizațiilor partenere”, explică Iraida Cazac, managerul Centrului.

Activități educative

Școlarii găsesc la „Sfânta Ana” un spațiu prietenos, unde le place să revină. Zilnic, peste 20 de elevi din clasele I-VII frecventează programul de After School. Elevii dispun de sală de clasă dotată cu calculatoare și conexiune la internet.

Aproximativ 1.000 de persoane au beneficiat de sprijinul oferit gratuit de Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sf. Ana” al Misiunii Sociale Diaconia în perioada iulie-octombrie 2022. Foto: Misiunea Socială Diaconia

Copiii din Ucraina se bucură de sprijinul pedagogilor care le facilitează învățământul la distanță, ajutându-i să rămână conectați cu școala și profesorii de acasă. Fiecare elev care alege să frecventeze centrul beneficiază de transport gratuit de la școală spre centrul „Sfânta Ana” și de un prânz cald.

Pentru cei mai mici beneficiari, a fost gândit programul RESPIRO. Copiii cu vârste între 3 și 6 ani pot fi lăsați pentru câteva ore în grija pedagogului și psihologului centrului, care îi implică în activități educative și distractive. Aceasta îi oferă părintelui un respiro pentru a merge la un interviu de angajare, la un curs de profesionalizare sau pentru a se ocupa de treburi urgente.

Aproximativ 1.000 de persoane au beneficiat de sprijinul oferit gratuit de Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sf. Ana” al Misiunii Sociale Diaconia în perioada iulie-octombrie 2022. Foto: Misiunea Socială Diaconia

Activitățile educative desfășurate la centru cu copiii se bazează pe modelul SOLE (Self Organized Learning Environment / Mediu de învățare auto-organizat) și implică „întrebări mari”, autodescoperire, schimb de experiență și spontaneitate, ceea ce îi face să se simtă liberi și în siguranță.


Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”, inaugurat în 14 iulie 2022 de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, a fost realizat cu sprijinul financiar al Caritas Austria și Nachbar in Not.

Inițiativa face parte din Programul „În Brațele mamei” al Misiunii Sociale Diaconia. Echipa ajută în special cuplurile mamă-copil, atât cele din rândul refugiaților ucraineni, cât și familiile din comunitatea locală, să-și dezvolte reziliența la situațiile de criză, să-și reevalueze nevoile individuale și să facă propriile alegeri pentru a-și recâștiga propria autonomie în viața de zi cu zi.

Foto credit: Misiunea Socială Diaconia

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente