Chipuri din satul românesc la Editura Trinitas a Patriarhiei Române

Editura Trinitas a publicat, în colecția Media Christiana, volumul „Chipuri din satul românesc”. Cartea reunește rubricile pe care Daniela Șontică le-a realizat la Radio Trinitas în 2019, Anul omagial al satului românesc.

Autoarea ne aduce în atenție scurte episoade de viață sau fragmente din opera unor scriitori sau memorialiști români. Acestea sunt ilustrative pentru valorile civilizației rurale românești și influența ei asupra culturii române.

Câteva subiecte tratate: Mihai Eminescu și „sărmanul țăran român”; „Humuleștii sunt centrul lumii”; Regina Maria: „Țăranii români sunt plini de demnitate”; Cimitirul sătesc, motiv de poezie la Marin Sorescu; Răzeșii din Basarabia întâlniți de părintele Dimitrie Bejan.

„Percepem astfel faptul că atracția marilor noștri scriitori pentru spațiul rural nu are doar o explicație sociologică, pur cantitativă, ci și, mai ales, una existențială și calitativă”, comentează scriitorul Christian Crăciun în prefața sa.

El apreciază cartea ca pe un „catalog de modele” din lumea țărănească. Aceste modele dau un răspuns ferm la dilema noastră identitară „țărănism” versus „progresism”, dilemă care este încă de actualitate, la fel cum era și cu un secol în urmă.

Citește aici un extras din carte.

Foto credit: Basilica.ro


Lucrarea poate fi achiziţionată prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.


Pentru ultimele noutăți din lumea ortodoxă urmărește-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente