Chemare la discernământ și echilibru în Post – PS Timotei Prahoveanul

La finalul ultimei părți din Canonul Mare, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a evocat pentru credincioșii din Catedrala Patriarhală o încercare a părinților egipteni din secolul 4 de a stabili care este cea mai mare virtute.

„Marii părinți din pustiul Egiptului, adunați în jurul Sfântului Antonie, cunoscutul nevoitor, au făcut sfat o zi și o noapte întreagă petrecând în rugăciune și discuții duhovnicești”, a spus PS Timotei Prahoveanul la slujba de joi seară, 5 martie 2020.

„Fiecare a arătat o întâietate a virtuților”, a continuat ierarhul. „Unii au spus că răbdarea este cea dintâi, alții au spus că dreptatea este cea mai importantă, iar alții au spus că nicio virtute nu poate fi întrecută de iubire. Ascultând și pe unii și pe alții, Avva Antonie le-a spus: «Toate sunt mari și importante, dar cea mai importantă dintre virtuți este dreapta socoteală»”.

„Adică discernământul”, a explicat Preasfinția Sa, „echilibrul pe care trebuie să-l avem pentru a înțelege mersul lucrurilor, pentru a înțelege pe oamenii de lângă noi, pentru a vedea cele care se văd și cele care nu se văd, pentru a înțelege printre rânduri. Acesta este discernământul sau dreapta socoteală”.

„Toate virtuțile sunt importante”, a accentuat ierarhul.

„Unii se străduiesc mai mult să împlinească iubirea, alții dreptatea, alții răbdarea, dar dacă nu avem echilibru pentru a merge pe calea de mijloc toată osteneala noastră s-ar putea pierde”, a atras atenția Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Perioada aceasta a Sfântului și Marelui Post ne cheamă pe toți la echilibru, la discernământ, la puterea de a înțelege lucrurile esențiale împotriva celor care ne ocupă tot timpul și locul vieții noastre, pentru a înțelege ceea ce este cu adevărat important și, mai ales, pentru a face ceea ce ne poate întoarce la Dumnezeu”.


În final, ierarhul a subliniat smerenia Sfântului Andrei Criteanul care a lăsat în tezaurul de cult al Bisericii Canonul „neîntrecut între toate canoanele de pocăință”.

Preasfinția Sa a semnalat că Sfântul Andrei se așază în tagma celor păcătoși spunând despre sine în Canonul Mare că este «drahma cea pierdută» sau «oaia cea pierdută».

„Îl rugăm pe Sfântul Andrei Criteanul să ne dăruiască și nouă smerenia și dragostea lui desăvârșite, evlavia și atenția pentru cuvintele Scripturii ca să avem și noi acest simțământ înalt al pocăinței, ca să reușim în acest drum al postirii și rugăciunii noastre să ne apropiem de Mântuitorul Hristos cum a făcut-o și el ca un mare dascăl al pocăinței. Amin!”.

Joi seară a fost oficiată în toate bisericile ultima parte din Canonul Mare în cadrul slujbei Pavecerniței Mari. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se va oficia din nou, integral, la Denia din miercurea a cincea din Post.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente