Cetățean de onoare post-mortem la Caransebeș: Ioan Dragalina, generalul-erou

Generalul Ioan Dragalina, erou bănățean din timpul Primului Război Mondial, a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al municipiului Caransebeș.

Evenimentul a avut loc marți, 22 septembrie, în cadrul manifestărilor „Generalul Ioan Dragalina, omul și eroul” organizate de Asociaţia Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, alături de autoritățile locale și alte instituții.

Diploma care conferă titlul de „Cetăţean de Onoare Post-Mortem” i-a fost acordată nepoatei Generalului-erou Ioan Dragalina, Rodica Voiculescu, în vârstă de 88 de ani, stabilită în Suedia.

Rodica Voiculescu primește diploma de Cetăţean de Onoare Post-Mortem pentru bunicul ei, Generalul Ioan Dragalina. ©Episcopia Caransebeșului

La manifestare a participat un delegat al Episcopiei Caransebeșului, Arhim. Casian Rușeț, consilier cultural. Părintele arhimandrit a depus o jerbă la statuia eroului din parcul care-i este dedicat la Caransebeș.

La Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș au fost expuse cu acest prilej o parte din colecția instituției, dedicată generalului, precum și alte documente și fotografii puse la dispoziţie de Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naționale și din colecția personală a regretatului col. Liviu Groza.

Ioan Dragalina

Ioan Dragalina este unul dintre cei mai valoroși generali români. El a reușit să respingă atacurile armatelor germane și austro-ungare din zona Orșova și a blocat ofensiva Puterilor Centrale pe linia Dunării. Succesul său a fost remarcat și a fost promovat comandant al Armatei I din Oltenia. În această calitate, a organizat defensiva pe Valea Jiului și a blocat și acolo înaintarea armatelor Puterilor Centrale, în 10 octombrie 1916. Însă a fost grav rănit în lupte.

A fost transportat spre București, însă, din cauza haosului din spatele frontului, nu a ajuns suficient de repede la spital. Rănile i s-au infectat, iar medicii au ajuns la concluzia că trebuie să îi amputeze brațul.

Regele Ferdinand I l-a decorat pe patul de spital cu Ordinul Mihai Viteazul. Avea să fie ultima consolare pentru viteazul general, care a murit în 9 noiembrie, de septicemie, precizează RFI.

©Episcopia Caransebeșului

Foto credit: Episcopia Caransebeșului


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente