Ieri, 29 iulie, românii au sărbătorit Ziua Imnului Național al României, „Deșteaptă-te, române!”, informează Ziarul Lumina. La Cercul Militar din București, în Piața Drapelului, au avut loc o ceremonie militară și un concert de cântece patriotice și folclorice interpretate de fanfara militară și de un ansamblu folcloric.
Manifestarea dedicată Imnului Național al României de la Cercul Militar din București a început cu o ceremonie religioasă săvârșită de preoți de la Garnizoana Militară București, care a cuprins o rugăciune de binecuvântare a poporului român. În continuare, au avut loc ceremonialul militar și intonarea Imnului Național al României „Deșteaptă-te, române!”, precum și alte cântări patriotice de către Muzica reprezentativă a Armatei Române, dintre care amintim: „Treceți batalioane române”; „Marșul lui Iancu”, „Pui de lei”. De asemenea, la eveniment a fost prezent și un ansamblu folcloric care a interpretat melodii românești tradiționale din Muntenia, Oltenia și Ardeal. Un grup de militari a prezentat și un exercițiu de mânuire al armei, dovedind manevrabilitate și virtuozitate. La ceremonial au participat reprezentanți ai instituțiilor statului român, cadre militare, veterani de război, militari care au participat la misiuni în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan. La final, militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” au defilat prin fața Cercului Militar. Cu această ocazie, militarii acestui regiment reprezentativ au prezentat pentru prima dată la o ceremonie militară noua uniformă de protocol de vară, în care predomină culoarea roșu, aducând aminte de celebrele unități de Roșiori ale Armatei Române.
Ziua Imnului Național al României a fost instituită în anul 1998, cu scopul de a sărbători unul din simbolurile naționale ale țării noastre care ne trezesc sentimentul de unitate și demnitate națională. Ziua Imnului Național este în același timp și o aducere în prezent a istoriei edificării națiunii române și a statului național România în decursul secolelor XIX și XX.
Versurile imnului „Deșteaptă-te, române!” au fost create de Andrei Mureșanu și formau poemul „Un răsunet”. Redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848, imnul a fost pus pe o melodie de Anton Pann și se pare că a fost cântat pentru prima dată pe 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea. „Deșteaptă-te, române!” este imnul României din anul 1990.