Ceremonialul funeraliilor Regelui Mihai I al României (FOTO&VIDEO)

Funeraliile Regelui Mihai I al României au debutat cu o slujbă de pomenire în Sala Tronului de la Palatul Regal din Capitală oficiată de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de clerici.

Evenimentul a fost transmis live de Trinitas TV:

Cortegiul funerar al Regelui Mihai se îndreaptă catre Catedrala Patriarhală.Imagini: TVR

Posted by TRINITAS TV on 16 Decembrie 2017

Președintele României, Klaus Iohannis, și alte oficialități de stat au fost prezente la eveniment. Au participat, de asemenea, numeroase personalități din străinătate: Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia.

Toată Familia Regelui Mihai a participat la funeralii: atât Principesa Margareta, Custodele Coroanei, cât și celelalte principese, Principele Nicolae, dar și rudele Majestății Sale din alte case regale și imperiale.

Regele Mihai se înrudește cu Familiile Imperiale și Regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei și Portugaliei, cu Familia Mare Ducală de Baden și cu Familia Princiară de Hohenzollern, din care a provenit bunicul său patern.

Atât invitații din familiile regale străine cât și membrii Familiei Regale a României au stat pe rând de gardă la catafalcul Majestății Sale defuncte în mod simbolic.

După serviciul religios din Sala Tronului, ceremonia a continuat în Piața Palatului Regal.

A urmat din nou o ectenie pentru sufletul Majestății Sale defuncte. Răspunsurile au fost oferite de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

În continuare, sicriul cu trupul Majestății Sale defuncte a fost urcat pe un afet de tun în ovațiile mulțimilor. Afetul tractat de un vehicul militar a transportat catafalcul spre Catedrala Patriarhală, acolo unde a fost oficiată slujba de înmormântare.

Cortegiul funerar a fost condus de PS Timotei Prahoveanul împreună cu clericii slujitori. În urma afetului de tun s-au aflat membrii Familiei Regelui și fanfara militară care a interpretat marșuri funebre.

Participanții din celelalte case regale și imperiale precum și oficialitățile române au mers direct la Catedrala patriarhală unde au așteptat sosirea cortegiului pentru a participa la slujba înmormântării.

Slujba de înmormântare a fost oficiată la Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La slujbă au fost prezenți mai mulți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre. Accesul publicului nu a fost permis în lăcașul de cult, din cauza spațiului restrâns.


Citește și: 27 aspecte inedite din viaţa Regelui Mihai I al României


Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente