Ceremonial militar religios pentru militarii întorși din Afganistan

Vineri, 18 iulie 2014, începând cu ora 19.00, în Piața „Mihai Viteazul” din Craiova a avut loc o ceremonie festivă dedicată întoarcerii din misiune a militarilor Batalionului 20 Infanterie „Dolj”, după cum ne-a transmis Diac. Gheorghe Cioiu. Manifestarea a marcat totodată și încheierea misiunii Armatei României în provincia Zabul, din teatrul de operații Afganistan. Au fost prezenti la eveniment oficialități militare, in frunte cu Ministrul Apărării Naționale Mircea Dușa, reprezentanti ai autorităților centrale și locale, precum și o delegație a partenerilor militari americani din Afganistan. Alături de militarii Batalionului 20 Infanterie „Dolj”, au defilat pe strada Alexandru Ioan Cuza, detașamente de militari cu Drapelele de Luptă ale marilor unități și unităților care au participat la operațiunea din Afganistan, în total peste 1000 de militari.

În cadrul ceremonialului, preoții militari ai Garnizoanei Craiova au săvârșit o slujbă de Te Deum. Prezent la eveniment Inaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt în care a subliniat rolul credinței în împlinirea cu succes a misiunilor la care participă ostașii noștri. „De fiecare dată când fiii patriei pleacă în misiuni departe de țară, ne rugăm Bunului Dumnezeu să se întoarcă acasă sănătoși și victorioși. Apoi, când se întorc, ne rugăm și îi mulțumim lui Dumnezeu că s-au întors printre noi cu bine. Totodată, îi plângem pe cei care și-au dat viața în aceste misiuni și au lăsat în urma lor durere, întristare și suspin Îi pomenim în rugăciuni și îi cinstim ca pe niște eroi care au căzut la datorie ca adevărați soldați. Să fim conștienți de faptul că toate acțiunile noastre trebuie să fie însoțite de credință, nădejde și dragoste. Numai prin credință dobândim curaj, speranță, încredere, bărbăție și abnegație. Prin credință devenim solidari unii față de alții și nu ne temem de dușmani, pentru că în credință înflorește nădejdea în Dumnezeu, căruia ne rugăm permanent ca să aducă pacea și liniștea în lume”, a spus IPS Irineu.

Pentru că au reprezentat cu cinste și onoare România, Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a acordat Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de război, unui număr de 30 de unități militare din țară. „Ce poate fi mai frumos decât să te regăsești acasă la finalul unei misiuni încheiate cu succes?! Ne aflăm astăzi aici pentru că militarii craioveni, de la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii Roșii, au deschis misiunea în Afganistan și tot militarii craioveni, de această dată de la Batalionul 20 Infanterie – Scorpioni Negrii, încheie misiunea cu succes.. Vă mulțumesc pentru că ați reprezentat România ca adevărați ambasadori. Aveți toate motivele să fiți mândri de ceea ce ați făcut pentru țara dumneavoastră”, a spus Mircea Dușa.

În ultimii 12 ani peste 25 000 de militari români au desfășurat misiuni în Afganistan, reprezentând echivalentul a 30 de batalioane ale Forțelor Terestre la care s-au adăugat 550 de misiuni ale Forțelor Aeriene care au cumulate peste 10 000 ore de zbor. Începând cu anul 2006, militarii români au asigurat securitatea zonei Zabul, dislocând aici mai multe detașamente ce au însumat 16 rotații. 23 de militari au căzut la datorie în teatrele de operații din Afganistan, iar aproximativ 130 au fost răniți.

Comentarii Facebook


Știri recente