Cercul de pictură Ateneul Sf. Cuv. Parascheva

Duminică, 21 iulie 2013, începând cu orele 12.00, plasticiana Viorica Colpacci din New York a ținut un nou curs de desen la parohia Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc din București în cadrul proiectului intitulat Ateneul Sf. Cuv. Parascheva realizat la orele de cateheză „Hristos împărtășit copiilor”, potrivit http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro/

Tema celui de-al treilea cerc de desen Ateneul Sf. Cuv. Parascheva a fost „Peștele (ichthys), simbol religios creștin”. Cu această ocazie, copiilor li s-a explicat faptul că imaginea peștelui este legată de semnificația simbolică creștină a cuvantului „ichthys”, din care derivă propoziția „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”. Plecând de la evidența faptului că pentru un peștișor apa este elementul vital, fiind de preferat – în opinia tuturor celor prezenți – cea dintr-un lac sau ocean în locului mediului strâmt oferit de un acvariu, copiilor li s-a explicat că tot așa și pentru un om este vital un orizont duhovnicesc cât mai larg care să le confere bucuria unei cât mai mari libertăți, în special spre a se întâlni fără constrângere cu cât mai mulți dintre semenii lor.

În încheierea cursului, doamna Viorica Colpacci a fost rugată de copii să le arate câteva din sculpturile realizate. Astfel, copiii au avut ocazia să o cunoască mai bine pe această artistă care locuiește în parohia bisericii Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din București, fiind introduși într-un univers artistic cu totul special. Rând pe rând, prin intermediul unui reportaj pe care l-au vizionat cu un viu interes, lucrările artistice ale artistei realizate cu ajutorul fierului și a luminii electrice au dezvăluit copiilor o persoana capabilă să mute din loc cu o deosebită delicatețe munți care în alt context decât cel artistic i s-ar fi opus cu o extremă duritate.

Obiectivele principale ale proiectului Ateneul Sf. Cuv Parascheva sunt inițierea teoretică în arta desenunlui și a picturii, în special pe sticlă, și realizarea în comun de către cursanți a primelor lor icoane bisericești pe sticlă. Reamintim că scopul acestui proiect îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul artei, în cazul de față al picturii bisericești pe sticlă, sub forma unei tabere de vacanță. Proiectul, al cărui scop principal îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul picturii bisericești, se desfășoară în cadrul programului parohial „Hristos împărtășit copiilor” care are loc la biserica Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc sub motto-ul „Faceți artă religioasă, nu kitsh!”.

Sub numele de „Ateneul Sf. Pantelimon”, aproape cinci ani de zile s-a desfășurat acțiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase concepute special pentru micuții creștini de la biserica Sf. Pantelimon. Iată că, mai nou, prin noul proiect intitulat „Ateneul Sf. Cuv. Parascheva”, progamul parohial „Hristos împărtășit copiilor” începe să-și diversifice instrumentele de catehizare ale copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura și desenul.

Comentarii Facebook


Știri recente