Cercetători germani interesați de vechimea creștinismului pe teritoriul României, în vizită la Patriarhul Daniel

Un grup de cercetători germani, aflați în București pentru Conferința internațională și interdisciplinară „Începuturile creştinismului în România”, au fost primiți marți într-o audiență la Reședința Patriarhală.

Primiți în Salonul Sfinților Români, invitații au avut parte de aprecierile Patriarhului Daniel, care le-a vorbit despre vechimea creștinismului pe teritoriul țării noastre.

„Suntem impresionați de această cooperare germano-română și de faptul că suntem informați despre stadiul arheologiei din Dobrogea”, a spus Preafericirea Sa făcând referire la conferința organizată la Palatul Patriarhiei.

„Suntem bucuroși să vă primim în acest salon al Sfinților Români, care are ca figură centrală pe Sfântul Apostol Andrei și apoi Sfinții Dobrogeni, Marii părinții dobrogeni Sfinții Ioan Casian, Gherman din Dobrogea și marele dobrogean daco-român, Dionisie Exiguul, cel neînsemnat, cum spunea el”.

„Apoi avem aici Sfinții din Valahia, Martirii Brâncoveni și ierarhi, și apoi din Moldova, din Transilvania și Banat. Și unii din Serbia, pentru că în partea aceasta de vest a României au fost creștini din secolul IV-V, înainte de venirea sârbilor în zonă”.

Teologii germani au fost însoțiți de Pr. prof. Daniel Benga din München și de profesori ai Facultății de Teologie din București.

Pr. Benga i-a prezentat Patriarhului Daniel pe profesorul Andreas Müller de la Universitatea din Kiel, „un prieten al României care a scris mai multe studii despre țara noastră, profesor de istorie bisericească veche la Facultatea de Teologie Evanghelică”, alături de doctorul Ulrich Wien de la Universitatea din Landau, de asemenea, legat foarte mult de România.

„De la dânșii i-a venit ideea să organizăm ceva pentru a prezenta în Occident creștinismul românesc și așa s-a născut această idee”, a semnalat Pr. Daniel Benga.

Preotul Daniel Benga a spus că oaspeții apreciază primirea călduroasă la București și mulțumesc Patriarhului Daniel pentru binecuvântare.

Părintele Patriarh a recomandat teologilor români să realizeze o carte în limba engleză sau în germană despre creștinismul românesc, care să fie actuală și să citeze și simpozionul care are loc zilele acestea la București. Preafericirea Sa spus că lucrările prezentate în cadrul evenimentului româno-german ar putea fi publicate la una dintre cele trei edituri ale Patriarhiei Române.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente