Cerc preoțesc în parohia vâlceană Greblești

Cea de a doua săptămână a Postului Mare a debutat cu o serie de evenimente pastoral-misionare și culturale, punctate la Râmnicu Vâlcea și la Turnu Severin, informează „Ziarul Lumina”. Între acestea amintim întâlnirea preoților din Cercul Loviștea, „Zilele francofoniei”, precum și lansarea a două lucrări de cea mai bună referință.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, miercuri, 12 martie, la Parohia Greblești din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea a avut loc întâlnirea preoților din cadrul Cercului pastoral-misionar Loviștea. La această întâlnire au luat parte preoții parohi și preoții slujitori din parohiile: Câineni I, Câineni II, Greblești, Bumbuiești, Boișoara, Găujani, Poiana, Spinu, Bratovești, Mlăceni, Perișani-Băiașu, Racovița și Robești-Balota. Întrunirea s-a deschis cu oficierea slujbei de Te Deum, după care pr. Daniil Negoescu, preot paroh la Parohia Greblești, a susținut tema „Pregătirea credincioșilor pentru primirea Sfintelor Taine (cu precădere la Taina Euharistiei, prin Spovedanie)”, tema fiind legată de Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii).

După susținerea lucrării, s-au mai dezbătut și probleme actuale cu care se confruntă preoții din ziua de astăzi, dintre care amintim: problema actualității și actualizării canoanelor bisericești, problema uniformizării cultului morților; obiceiuri și tradiții locale deviate de la ritualul ortodox, precum și problema împărtășirii cu aceeași linguriță; desfășurarea proiectelor catehetice, precum și acordarea de ajutoare filantropice de către parohii familiilor sărace, bătrânilor, persoanelor bolnave.

Acest eveniment se încadrează în seria de manifestări dedicate „Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) în Patriarhia Română”.

„Zilele francofoniei” la Biblioteca Județeană din Râmnic

În aceeași zi, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea debutează „Zilele francofoniei”. Ouverture de la Francophonie – Deschiderea Francofoniei, ediția 2014, se va face cu „Lancement du mouvement „Les ami(e)s de la Francophonie””/ Lansarea mișcării „Prietenii francofoniei”, al cărei scop este acela de a promova, de a descoperi și de a face mai bine cunoscută cultura francofonă, urmată de „Regarder le film Les Misérables/ Vizionarea filmului „Mizerabilii” (2012)”.

În cadrul „Zilelor francofoniei” vor fi inițiate o serie de manifestări culturale care vizează descoperirea și promovarea culturii, civilizației și limbii franceze, dar și a modului în care cultura românească a fost receptată în spațiul cultural francofon.

„Calendarul Ctitoriile Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu”

Pentru promovarea și cunoașterea de către preoți și credincioși a mărturiilor de artă și cultură ortodoxă din monumentele reprezentative ale Eparhiei Râmnicului, continuând lucrarea de promovare a culturii brâncovenești în „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, Arhiepiscopia Râmnicului a tipărit „Calendarul Ctitoriile Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu în Arhiepiscopia Râmnicului”, calendar pe anii 2014 și 2015.

Utilitatea sa practică, fiind tipărit pe două fețe cu calendaristica pe anii 2014 și 2015, împlinește și un recurs la memorie și frumusețe, lucru care este absolut necesar astăzi, prin faptul că ne amintește de existența patrimoniului istoric pe care îl deținem și care ne definește. Calendarul, în format A3, realizat în condiții grafice deosebite, pe o hârtie de foarte bună calitate, vine în întâmpinarea și spre folosul preoților și credincioșilor de pe întreg cuprinsul eparhiei vâlcene. Calendarul poate fi achiziționat de la magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și de la pangarele tuturor bisericilor și mănăstirilor de pe cuprinsul Eparhiei Râmnicului.

Revistă pentru nevăzători în Episcopia Severinului

Episcopia Severinului și Strehaiei, prin intermediul Biroului de Asistență Socială din cadrul Sectorului social-filantropic, se implică de câțiva ani într-un mod activ în desfășurarea mai multor activități cu și pentru nevăzători. Această categorie specială de credincioși este în atenția slujitorilor Bisericii, care cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, furnizează servicii sociale de calitate, săvârșind ocazional și diverse slujbe religioase pentru această comunitate strâns unită din Drobeta-Turnu Severin.

După cum informează Sectorul social-filantropic al Episcopiei Severinului, ieri, la sediul Asociației Nevăzătorilor din municipiu, un sobor de preoți delegați de la Centrul eparhial a săvârșit Taina Sfântului Maslu pentru persoanele cu deficiență de vedere. În continuarea acestui eveniment va avea loc lansarea revistei „Raze de lumină”, destinată persoanelor nevăzătoare, însoțită și de un CD audio. Revista este editată periodic de către Epis-copia Severinului și Strehaiei, prin implicarea părintelui George Radu Trăilescu, inspector pentru persoanele cu deficiență de vedere din cadrul Biroului de asistență socială al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Comentarii Facebook


Știri recente