Cerc pastoral-misionar în Protoieria Sector 4 Capitală

Preoții din cadrul Protoieriei Sector 4 Capitală s-au întrunit ieri, 9 septembrie, într-un nou cerc pastoral-misionar, informează Ziarul Lumina. Întrunirea a fost organizată la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din cartierul bucureștean Berceni. Tema cercului pastoral-misionar a fost „Unirea tinerilor prin Sfânta Taină a Cununiei, prilej pentru unirea lor cu Hristos prin Sfânta Taină a Euharistiei”.

Statisticile actuale arată faptul că numărul tinerilor care se doresc să se cunune religios scade, iar numărul celor care divorțează crește semnificativ, procentele indicând că una din trei cununii se destramă. Această criză spirituală a familiei de azi a fost dezbătută ieri de către preoții din Protoieria Sector 4 Capitală, părintele protoiereu Ion Armași-Vartan precizând că acesta este și rolul cercurilor pastoral-misionare lunare ale preoților, „a dezbate teme de interes actual pentru Biserică, pentru noi, preoții, și păstoriții noștri, pentru că trebuie să abordăm din punct de vedere teologic, canonic și pastoral temele importante ale vieții creștine cu care ne confruntăm în fiecare zi”. Întrunirea pastoral-misionară a debutat cu susținerea referatului de către pr. Sorin Ovidiu Mititean, parohul bisericii Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Capitală, care a subliniat legătura dintre Sfintele Taine ale Cununiei și Euharistiei în viața creștinului, dar și necesitatea pregătirii viitorilor miri pentru primirea celor două Sfinte Taine, precizând că primirea Tainei Sfintei Cununii de către mirii care mai înainte nu s-au spovedit și nu s-au mărturisit este asemenea „semănării într-un pământ nearat”.

Invitat al acestei sesiuni a cercului pastoral-misionar a fost pr. Ionuț Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București și parohul Bisericii Bucur Ciobanul, care a arătat că în aceste vremuri tinerii nu mai sunt conștienți de importanța Sfintelor Taine ale Euharistiei și Cununiei, trăind în desfrânare, nepăsare față de mântuirea lor sau amânare a acestor Sfinte Taine. În acest context, părintele Bărbulescu a mai spus că rolul important în îndreptarea tinerilor îl au preoții care pot catehiza viitori miri cu ceva timp înainte de Taina Cununiei, iar apoi să îi îndemne să se spovedească sincer, și nu formal, „din dorința de a mai îndeplini încă o condiție pe care a pus-o preotul”. „Tinerii care se împărtășesc, cu prilejul oficierii Sfintei Taine a Cununiei, după părerea mea, se aseamănă tinerilor din Cana Galileii care Îl aveau prezent pe Mântuitorul Iisus Hristos în mijlocul lor în chip real. În felul acesta urarea pe care unii dintre invitați o adresează mirilor, aceea de a avea «casă de piatră», se împlinește deoarece casa familiei lor se clădește prin Sfânta Taină a Cununiei pe piatra cea tare a credinței celei adevărate”, a subliniat pr. Ionuț Bărbulescu.

În cadrul sesiunii a avut loc și o dezbatere în care preoții cu experiență pastorală au evidențiat rolul educației familiale, al nașilor, dar mai ales pregătirea interioară a mirilor de către preot pentru primirea Tainei Sfintei Cununii și continuarea relației duhovnicești a preotului cu mirii și după oficierea Tainei Sfintei Cununii. La această sesiune a cercului pastoral-misionar au participat și preoți de caritate din spitale, din centre de asistență socială și din instituții de învățământ ce aparțin de Protoieria Sector 4 Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente