Cerc pastoral-misionar în Parohia Cintei

Preoții din Cercul pastoral-misionar Zărand, Protopopiatul Arad, Arhiepiscopia Aradului, coordonat din încredințarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, de preotul Pașca Nicolae, s-au întrunit în duminica a VI-a după Rusalii în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din Parohia Cintei, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Soborul slujitor a săvârșit slujba Vecerniei la care au participat un mare număr de credincioși atât din Cintei, cât și din parohiile învecinate. După slujba Vecerniei, în contextul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, preotul paroh dr. Nicu Breda a susținut prelegerea „Sfinții Împărați Constantin și Elena și Edictul de la Mediolanum (313)”. A fost subliniată ideea esențială că după victoria lui Constantin asupra lui Maxențiu la Podul Vulturului din 28 octombrie 312, când împăratului i s-a revelat crucea care a fost pusă pe steagurile de luptă, acesta s-a convertit spre credința creștină. Acest lucru a generat promulgarea în februarie 313 a edictului de libertate a creștinismului de la Milano prin care Biserica era pusă în drepturile sale putând fără îngrădire să propovăduiască învățătura Mântuitorului și să se pună în slujba comunității creștine. În partea a doua a întâlnirii, cei prezenți au dezbătut subiectul „statornicia în credință”, arătându-se și argumentându-se cu temeiuri biblice și patristice puterea credinței ca virtute teologică, ce devine statornică pentru credincioși prin săvârșirea faptelor bune. Au urmat discuții și completări asupra tematicii abordate, subliniindu-se faptul că această virtute teologică nu constrânge omul în a crede adevărul revelat, ci îi dă acestuia puterea de a se convinge prin cuvântul Sfintei Scripturi de acest adevăr, care trebuie transmis și altora.

La finalul întrunirii, pr. paroh Nicu Breda a mulțumit preoților din cercul misionar pentru participare, cât și credincioșilor prezenți la Sfânta Biserică într-un număr foarte mare.

Comentarii Facebook


Știri recente