Cerc misionar la Parohia Dezna

Joi, 12 februarie, preoții din cercul misionar-pastoral Sebiș I, Protopopiatul Sebiș conduși, din încredințarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, de pr. Valentin Herbei s-au întrunit la Parohia Dezna, după cum ne-a transmis Pr. Viorel Albiș.

Întâlnirea, ce a avut loc în străvechea biserică cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din localitate, a fost precedată de săvârșirea Tainei Sfântului Maslu pentru întărirea în credință a bolnavilor aflați la tratament la Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” de către un sobor de preoți.

Respectând tematica anului omagial 2015, închinat „misiunii parohiei şi mănăstirii azi”, pr. Pr. Flavius Suciu de la Parohia Rănușa, a susținut referatul cu titlul: „Rolul și misiunea parohiei – coordonate biblice, patristice și eclesiologice”.

În cadrul referatului, Pr. Flavius Suciu a definit și prezentat rolul eclesiologic al parohiei (comunităţii) ortodoxeîn păstrarea şi transmitereaînvăţăturii de credinţă, aducând mărturii biblice şi patristice despre primele forme de organizare a comunităţilor şi parohiilor creştine.

Totodată, s-a subliniat faptul că orice inițiativă de regenerare și întărire a Bisericii va trebui să înceapă de la parohie așa după cum recomandă și părintele Ene Braniște: „Parohia este laboratorul în care se elaborează forța vitală a Bisericii întregi. Valoarea unei parohii nu se judecă numai după mărimea ei sau după numărul enoriașilor și nici după posibilitățile materiale de care dispune, ci mai ales după nivelulvieții duhovniceștia membrilor ei, după tăria și claritatea conștiinței lor de enoriași, după măsura solidarității lor cu preotul și cu biserica în jurul căreia se concentrează întreaga lor viață religioasă”.

În cele ce au urmat, au avut loc discuții legate de misiunea și responsabilitatea preotului în parohie, despre diferite practici neortodoxe și inovații legate de Taina Sfântului Maslu.

În încheiere, Pr. Radu Bătrân–paroh al parohiei Dezna și gazdă a întâlnirii a mulțumit preoților prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente