Cerc de pictură religioasă la Feredeni, Protopopiatul Hârlău

În Parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău, județul Iași, a început pe 25 august 2014 a III-a ediție a Cercului de pictură religioasă „Sfântul Gheorghe”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În cadrul acestui cerc de pictură, organizat și susținut de Parohia Feredeni, s-a propus ca tinerii din satul Feredeni să învețe să picteze icoane pe lemn. Aflați la sfârșitul vacanței de vară, copiii, elevii și studenții s-au adunat în curtea bisericii din sat să descopere taina iconarului ortodox, deconectați de la obișnuitele activități cotidiene. În fiecare zi, după rugăciunile de dimineață, se trece prin fiecare etapă a pictării icoanelor cu bucurie și entuziasm, iar la încheierea activității se citește Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la racla în care se află un fragment din moaștele sfântului.

„De la ediția I s-au evidențiat printre tinerii participanți adevărate talente, care au pictat pentru prima dată o icoană, iar rezultatul a fost excepțional. Anul acesta, foștii copii de altă dată, studenți sau liceeni, coordonează acest cerc de pictură”, a spus pr. paroh Dănuț Fotea.

Timp de zece zile, copiii realizează icoane pe lemn sub îndrumarea prof. înv. primar Fotea Iulia, inițiatoarea proiectului, și a fiilor satului Alina Bărbieru, absolventă a secției de Master – Patrimoniu Cultural din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Mihaela Iacobeț, studentă la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Ionuț Strachină, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Georgiana Bolboros, studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Iași, și Andreea Rotariu, elevă la Colegiul „Ștefan cel Mare” din Hârlău.

„Anul acesta, am început realizarea de icoane cu Sfântul Gheorghe înfățișat în diferite chipuri ce vor fi expuse sub forma unei colecții a cercului. O parte din icoanele realizate vor fi folosite în biserica satului, o parte vor fi donate pentru sălile de clasă din Școala și Grădinița satului Feredeni la festivitatea de începere a anului școlar, iar restul lucrărilor vor fi oferite celor care ajută și sprijină activitățile Parohiei Feredeni”, a explicat pr. paroh Dănuț Fotea, care a menționat că sfințirea icoanelor și premierea copiilor va avea loc duminică, 14 septembrie 2014, în ziua Înălțării Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente