Centrul Sf. Meletie din Alba Iulia va fi dotat cu aparatură modernă de diagnostic și tratament

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia va fi dotat cu a aparatură modernă de diagnostic și tratament în cadrul unei finanțări obținute de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia de la Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții (ANDPDCA) din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

„Ne bucurăm foarte mult pentru finanțarea acestui proiect, de care vor beneficia 70 de persoane adulte cu dizabilități încadrate într-unul din tipurile de handicap fizic, somatic, auditiv, surdocecitate sau asociat”, a declarat Daniela Truța, directorul executiv al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

„Serviciile de recuperare vor fi acordate în mod gratuit, putând beneficia și alte persoane adulte cu dizabilități care se află în situație de risc și care apelează la centrul de zi, deoarece nu și le permit contra cost, a mai precizat reprezentanta asociației.

În cadrul proiectului, care are valoarea de 93.900 lei, va fi achiziționată o Unitate de laserterapie care va permite tratarea afecțiunilor aflate în profunzimea țesuturilor, cu performanțe analgezice și biostimulative semnificative. Aparatul poate fi utilizat în afecțiuni ortopedice, în tratarea bolilor aparatului locomotor, în îmbunătățirea metabolismului celular sau al regenerării nervoase.

Printre alte dotări, va fi achiziționat un podoscop, instrument de analiză digitală a amprentelor plantare, util în depistarea afecțiunilor posturale, ca de exemplu platfus, cifoză, scolioză sau alte afecțiuni neurologice în care anumite grupuri de mușchi suferă de atrofie sau de paralizii.

La acestea se adaugă un spirometru, care ajută la explorarea funcțională respiratorie și măsoară volumele și debitele pulmonare, fiind utilizat pentru diagnosticarea unor afecțiuni cronice ale bronhiilor și plămânului.

Proiectul include și cursuri de instruire a specialiștilor centrului.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, și Consiliul Județean Alba, prin DGASPC Alba.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente