Centrul Român de Cultură și Spiritualitate al parohiei „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam și-a început activitatea

Centrul Român de Cultură și Spiritualitate al parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam, Țările de Jos, a organizat duminică prima activitate.

Conferința cu tema „Constantinul – o tragedie princiară la nivelul satului” a avut-o ca invitată pe Liliana Alexandrescu, regizor de teatru, traducător, cercetător științific și membră a Federației Internaționale de cercetare teatrală.

Doamna Liliana Alexandrescu a făcut referire, în expunerea sa, la piesa de teatru popular „Constantinul”, un obicei care însoțește sărbătoarea de Anul Nou numai în orașul minier Cavnic din Maramureș. Piesa ilustrează domnia şi sfârșitul martiric al Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

Prezentarea s-a bazat pe informații adunate în timpul unor cercetări pe teren în Maramureș, a studierii mai multor documente de arhivă şi lucrări de specialitate în domeniile istoriei, literaturii și teatrului popular.

Centrul Român de Cultură și Spiritualitate al parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam a fost înființat pe 15 ianuarie de Preotul paroh Ioan Dură, fiind primul de acest gen din Țările de Jos.

Centrul are ca principal obiectiv promovarea valorilor credinței creștin-ortodoxe și a identității naționale românești în dimensiunile sale esențiale: cultură, istorie, limbă, obiceiuri și tradiții. Acesta a fost înființat la împlinirea a 42 de ani de activitate a parohiei.

Președintele centrului este Preotul Paroh Ioan Dură, fondatorul parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam în 1981, iar director este doamna Doctor Daniela-Elena Oprea-Lager, Conferențiar universitar în medicină nucleară la Universitatea Liberă din Amsterdam.

Foto credit: Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” – Schiedam

Comentarii Facebook


Știri recente