Centrele Roua și Facultatea de Teologie din București au organizat o conferință despre impactul noilor tehnologii

Specialiști în teologie și sociologie de la diverse facultăți și universități din țară au participat marți la prima ediție a Conferinței Naționale Interdisciplinare „Provocări și oportunități contemporane: interconectarea prin tehnologie și tipurile de impact la diferite vârste, de la copilărie la vârsta a treia”.

Evenimentul a fost organizat de Centrele Roua din Capitală, care oferă consiliere și sprijin pentru familii, și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București (FTOUB).

„Facultatea noastră încearcă să fie gazda unor astfel de evenimente în care se întâlnesc specialiști din diferite domenii, dar în același timp se întâlnesc și idei, opinii, perspective teologice și, în felul acesta, realizăm nu numai o formare tipică, teoretică a studenților noștri – în cadrul cursurilor și seminariilor –, ci și non-formală, în cadrul acestor întâlniri”, a spus Părintele Decan Cosmin Pricop.

„Îmi doresc ca pe parcursul acestei zile să avem discuții și prezentări cât se poate de constructive, iar la finalul zilei fiecare dintre noi, cei care participăm la acest simpozion, să avem poate elucidate câteva din întrebările pe care le avem sau să avem câteva teme de discuție asupra cărora se reflectăm.”

Al. Nadane: Răspunsuri la probleme de actualitate

„Suntem recunoscători tuturor celor care au sprijinit realizarea acestei conferințe”, a spus Alexandra Nadane de la Centrele Roua marți, 26 noiembrie 2024, la conferința națională interdisciplinară dedicată interconectării prin tehnologie. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Suntem la prima ediție și suntem recunoscători tuturor celor care au sprijinit realizarea acestei conferințe: Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a binecuvântat organizarea evenimentului, Părintelui Decan, părinților profesori, profesorilor invitați de la celelalte universități din București și din țară, precum și tuturor celor care au deschiderea către dezvoltarea unui dialog pe aceste teme”, a spus Alexandra Nadane, directorul executiv al Centrelor Roua.

„Vedem diferite excese, dependențe, situații în care oamenii întreabă aplicațiile de inteligență artificială despre probleme de viață esențiale, iar uneori pot apărea tragedii în urma unor sfaturi nepotrivite primite de la boți.”

„Ne dorim ca organizarea acestei conferințe să fie încă un pas în cooperarea firească între teologi, sociologi, cercetători în domeniul științelor umane, tehnologiei și inteligenței artificiale”, a continuat Alexandra Nadane.

„Sperăm ca prin eforturile comune ale acestora, preoții, lucrătorii în asistența socială, psihologii și alți lucrători în domenii conexe să poată afla răspunsuri la probleme de actualitate, care să vizeze nu doar provocările, ci și oportunitățile prezentului pentru cei care doresc să facă bine, în viața personală, în viața Bisericii, în activitatea de cercetare și în societate.”

Adrian Lemeni: Înțelegerea misiunii Bisericii în societatea tehnicizată

„Existența noastră a ajuns să fie una mediată”, a spus conf. univ. dr. Adrian Lemeni de la FTOUB marți, 26 noiembrie 2024, la conferința națională interdisciplinară dedicată interconectării prin tehnologie. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Când s-a pus problema acestei inițiative, am sprijinit în măsura posibilităților noastre și ne bucurăm că există cooperarea dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă și o asociație în mare măsură a tinerilor pro viață” (Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei – n.red.), a spus conf. univ. dr. Adrian Lemeni, șeful Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” din cadrul FTOUB.

El a transmis organizatorilor și participanților mulțumiri din partea Părintelui Patriarh Daniel și a menționat că participă cu speranța că „va fi o întâlnire de folos, inclusiv pentru ceea ce înseamnă înțelegerea și asumarea misiunii Bisericii noastre în contextul societății tehnicizate de astăzi”.

Conferențiarul universitar a mai afirmat că „existența noastră a ajuns să fie una mediată, nu nemediată” și că „deja e o performanță să putem să trăim efectiv în realitatea dată de Dumnezeu”.

El a amintit celebra sintagmă a lui Marshall McLuhan: Mesajul e mediul. „Mediile ne reconfigurează existența, ne reconfigurează lăuntric, ne reconfigurează gândurile, sentimentele, atitudinile – totul”, a avertizat conf. univ. dr. Adrian Lemeni.

Pr. Gh. Holbea: Inteligența, apanajul exclusiv al umanității

Părintele Conferențiar Gheorghe Holbea, prodecan FTOUB, a subliniat marți, 26 noiembrie 2024, că inteligența propriu-zisă este apanajul exclusiv al omului, nu al roboților. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Părintele Prodecan Gheorghe Holbea a evocat afirmația făcută la un congres de la Atena de Mitropolitul Nicolae al Mesogiei, care a lucrat la NASA și apoi s-a călugărit în Sf. Munte Athos: „Nu există inteligență artificială. Inteligența este prin excelență o facultate a omului”.

„Sunt algoritmi care pot fi din ce în ce mai performanți, dar a avertizat că, dacă ne bazăm pe această inteligență artificială, s-ar putea să ajungem la mari catastrofe din toate punctele de vedere”, a relatat părintele prodecan.

„Progresul tehnicii în acest domeniu a creat o cale tot mai liberă a senzaționalului și a spectaculosului, având drept consecință scoaterea omului din realitatea cotidiană și evadarea lui într-o lume inexistentă, virtuală.”

„De altfel, la cursul de ascetică și mistică, noi vorbim mult despre acedie ca evadare din realitatea aceasta. Or, viața creștină reprezintă o continuă luptă a credinciosului cu sine însuși, alungarea imaginilor care incită simțurile și care tulbură mintea, precum și înfrânarea emoțiilor și a dorințelor pătimașe”, a continuat Părintele Conferențiar Gheorghe Holbea.

„Viața duhovnicească nu poate fi trăită fără ajutorul lui Dumnezeu și fără efortul omului de a împlini voia lui Dumnezeu. Și acest efort aduce pace și bucurie, deoarece înseamnă dobândirea harului Duhului Sfânt în inima noastră, care înseamnă de fapt intrarea firească într-o viețuire ortodoxă care ne face liberi și fericiți.”


Marți, 26 noiembrie 2024, Centrele Roua și Facultatea de Teologie Ortodoxă din București au organizat Conferința Națională Interdisciplinară „Provocări și oportunități contemporane: interconectarea prin tehnologie și tipurile de impact la diferite vârste, de la copilărie la vârsta a treia”. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

În continuare, pe parcursul zilei, cadre didactice de la diverse facultăți și universități din țară au susținut prezentări despre pastorația online, influența mediilor digitale asupra comportamentului uman, sociologia noilor tehnologii, comunicarea din perspectivă teologică și patristică versus comunicarea din perspectivă tehnologică și altele.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Știri recente