Centenarul Primului Război Mondial, marcat la Câmpulung Muscel. Preşedintele României a participat la eveniment

Ministerul Apărării Naţionale, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, a pregătit vineri, 23 septembrie 2016, o serie de evenimente care marchează împlinirea a 100 de ani de la intrarea României Primului Război Mondial, pe 27 august 1916, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În municipiul Câmpulung Muscel, manifestările au început cu vizita oficială a Președintelui României, Domnul Klaus Iohannis la Mănăstirea Negru Vodă. Excelența Sa, împreună cu multe oficialități guvernamentale, centrale și locale, au participat la Slujba Parastasului oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, pentru eroii neamului căzuți la datorie în Primul Război Mondial.

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a amintit de eroismul soldaților români care au pierit în luptele date lângă orașul Câmpulung Muscel și a mulțumit Președintelui României pentru vizita făcută în Eparhia Argelului și Muscelului.

Comemorarea jertfelor ostaşilor din Primul Război Mondial şi din toate timpurile se înscrie în cinstirea celor care s-au jertfit pentru apărarea pământului străbun care şi azi trebuie apărat de tot felul de primejdii văzute şi nevăzute, a mai subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

La ora 14:00, Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Mausoleul de la Mateiaș, monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918. După slujba de pomenire oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Excelența Sa a depus o coroană cu flori peste osemintele eroilor înmormântați în acest loc.

După acest moment solemn, Președintele României a vorbit celor prezenți despre importanța acestui eveniment care pune în lumină jertfele celor care au murit pentru apărarea țării.

Dacă vrem să cinstim memoria eroilor noștri, a celor care prin curaj și iubire de țară au făcut posibil idealul Marii Uniri, nu va fi suficient doar să înălțăm monumente, să depunem coroane și să ne reamintim de ei în momente festive. Va trebui să ne redescoperim valorile și să le respectăm. Va trebui să ne încurajăm și promovăm educația, cultura, excelența și performanța, să apreciem contribuția fiecăruia și rezultatele în toate domeniile, a spus Domnul Klaus Iohannis.

Atmosfera a fost una deosebită prin prezența la Mausoleul de la Mateiaș a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul și a fanfarei militare care face parte din acesta.

Mausoleul de la Mateiaș a fost construit între anii 1928-1940 prin grija Societăţii Cultul Eroilor. Autorul lucrării este De Nicolo, având la bază proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet. În criptele mausoleului de la Mateiaş sunt depuse osemintele a peste 2.300 de militari români.

Comentarii Facebook


Știri recente