Centenarul Nașterii Regelui Mihai I: Statuia suveranului a fost dezvelită la Sinaia

Statuia Regelui Mihai I a fost dezvelită în centrul stațiunii Sinaia luni, la împlinirea unui secol de la nașterea Majestății Sale.

Ceremonia a avut loc în parcul din fața Primăriei Sinaia. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale și locale, membri ai societății civile, reprezentanți ai Armatei României, clerici și monahi.

Au asistat Alteța Sa Regală Principele Radu și Altețele Lor Regale Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, au dezvelit statuia, iar Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a sfințit-o.

Au luat cuvântul Primarul Vlad Oprea, Președinta Senatului României, Anca Dragu, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, reprezentantul special al Guvernului, Alexandru Muraru. Cătălina Galer, Consilier de Stat, a transmis mesajul Președintelui României cu această ocazie.

Ceremonia s-a încheiat cu „Marșul lui Carol I” în interpretarea Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale.

Autorul statuii este sculptorul Bogdan Ioan, care a câștigat concursul național lansat în data de 25 octombrie 2020. Proiectul este realizat printr-un parteneriat al Asociației pentru Patrimoniu Regal Peleș cu Ministerul Culturii și cu Primăria Orașului Sinaia.

Statuia în bronz, în mărime naturală, îl reprezintă pe Regele Mihai în uniforma de mareșal al Armatei Române. Pe peretele care face parte din ansamblul monumental este inscripționat un citat din discursul istoric rostit de Regele Mihai I la ședința solemnă organizată de Parlamentul României în 25 octombrie 2011:

„Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre”.

Regele Mihai s-a născut la Sinaia, în Castelul Foișor, astfel că statuia dezvelită luni reprezintă o întoarcere simbolică acasă a suveranului.

Foto credit: © Casa Majestății Sale Custodele Coroanei / Daniel Angelescu

Comentarii Facebook


Știri recente