Centenarul Marii Uniri sărbătorit la hramul parohiei Sf. Gheorghe din New York

Credincioșii români ai parohiei Sfântul Nicolae și Sfântul Gheorghe din New York au sărbătorit în duminica a treia după Paști al doilea hram al bisericii. Cu această ocazie au avut loc și câteva momente dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Manifestările dedicate hramului au debutat sâmbătă seara, prin oficierea Vecerniei și au continuat a doua zi, prin săvârşirea Utreniei și a Sfintei Liturghii și a Tainei Sfântului Botez pentru copilul unei familii din parohie.

Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Paroh Marius Dumitrescu și Protos. Vincențiu Temirov de la Mănăstirea Sfântul Dimitrie cel Nou din Middletown, NY. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii.

În cadrul agapei de hram a avut loc prima manifestare culturală dedicată Centenarului Marii Uniri și intitulată simbolic „Marea Unire de la 1918 în conștiința românilor”.

Anul acesta, sub patronajul Bisericii Sfântul Nicolae și Sfântul Gheorghe, NY, vor avea loc o suită de trei manifestări culturale dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.

Prof. Dr. Nicholas Andronescu a susținut o prelegere numită „Unirea la români”. 

Ing. Cristian F. Pascu, președintele Societății Creștine Dorul, a prezentat două teme: „Un român erou: Samoilă Mârza – fotograful Marii Uniri” și „Un simbol românesc original și unicat în SUA: medalia centenară a Societății Române Creștine Dorul”.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un concert de cântece populare patriotice susţinut de solista Iuliana Roată.

Foto credit: Mitropolia celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente