Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj împlinește anul acesta 100 de ani de la înființare. Cu această ocazie, instituția de învățământ superior, în colaborare cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, va organiza mai multe simpozioane și evenimente festive.
Din programul pe întreg anul, pus la dispoziție de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, ies în evidență următoarele:
- Reînființarea Asociației Studenților Teologi Ortodocși Clujeni (ASTOC) – 1 martie;
- Lansarea volumului centenar inspirat din inițiativa primului rector, Galaction Munteanu: „Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Un secol în slujba Bisericii și a Neamului” – 9 martie;
- Expoziția documentară „100 de ani de Teologie Ortodoxă Universitară la Cluj” în perioada 30 septembrie – 1 decembrie.
De asemenea, în prima zi a anului 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum la inaugurarea centenarului, iar luni Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat sălile de curs și căminul instituției.
Programul integral al evenimentelor anului centenar al învățământului teologic universitar de la Cluj poate fi accesat aici.
Istoria Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca începe în anul 1924 prin înființarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj, de către Episcopul Nicolae Ivan (1921-1936). În perioada comunistă, instituția de învățământ superior a fost îchisă. Începând cu anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic (redeschis în 1990) este integrat în Universitatea Babes-Bolyai cu denumirea de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.
În prezent, instituția de pune la dispoziție patru specializări de licență în Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră, alte șase specializări de master și zece de doctorat.
Foto credit: Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca