Celibatul preoțesc, pus în discuție de clericii catolici africani

244 de clerici romano-catolici africani pun în discuție la Vatican problema celibatului preoțesc, anunță eni.ch, citat de cotidianul „Ziarul Lumina”. Pe agenda întâlnirii sinodului episcopilor africani care a început pe 4 octombrie și se va încheia pe 25 octombrie se mai află reconcilierea, dreptatea și pacea pe continentul negru. Monseniorul Nikola Eterovic, secretarul general al sinodului, a spus jurnaliștilor că „din cei peste 900 de milioane de locuitori ai Africii, peste 160 de milioane sunt catolici, adică aproximativ 17,5%. Este un lucru extrem de important, dacă se are în vedere faptul că, spre exemplu, în 1978, la începutul pontificatului papei Ioan Paul al II-lea, numărul catolicilor africani era de 55 de milioane”.

Sinodul episcopilor a fost creat de papa Paul al VI-lea și este un congres al episcopilor și preoților din Africa. Un oficial de la Vatican a declarat pentru eni.ch că scopul întrunirii nu este să facă o politică a Bisericii, ci să-l consilieze pe suveranul pontif.

Vorbind episcopilor și preoților, Papa a subliniat că „Africa deține un tezaur neprețuit pentru toată lumea: o adâncă simțire a lui Dumnezeu”, acest continent fiind „un plămân uriaș al umanității”, dar a adăugat că acest plămân se poate îmbolnăvi, deoarece „colonialismul, care s-a încheiat la nivel politic nu s-a sfârșit de fapt și materialismul practic, relativismul, fundamentalismul religios pot răni această zonă a lumii. Papa și-a reafirmat atașamentul față de „familia întemeiată pe cununie”, care se poate dezvolta doar când se bazează pe credința în Dumnezeu. Benedict al XVI-lea nu a făcut nici o aluzie la problema celibatului. Potrivit Revistei „Nigrizia”, în Africa sunt mulți preoți care respectă cu fidelitate celibatul, dar în multe țări sunt factori culturali care fac foarte dificilă acceptarea celibatului preoțesc.

Problema celibatului clerical în Africa a fost ridicată de Emmanuel Milingo, fost arhiepiscop de Lusaka (Zambia), care, în 2001, a provocat Sfântul Scaun căsătorindu-se. Mai târziu, a regretat gestul și și-a părăsit soția, dar a revenit și asupra acestei decizii, apărându-se în public pentru toate acțiunile sale. În cele din urmă, pe 24 septembrie 2006, papa l-a excomunicat. (pr. Mihai GOJGAR)

Comentarii Facebook


Știri recente