Cele mai frecvente cuvinte la începutul Postului Mare: pacea şi iertarea – Arhim. Clement Haralam

„În aceste zile de început de Postul Mare cele mai frecvente cuvinte sunt pacea şi iertarea”, a spus joi la Patriarhie Arhim. Clement Haralam, eclesiarhul Catedralei Patriarhale.

„La aceasta ne îndeamnă Sfânta Biserică, deoarece nu ne putem apropia de Biserică fără post şi mai ales fără iertare, dar iertarea trebuie să treacă prin persoana aproapelui, după cum ne învaţă Rugăciunea Domnească”, a mai precizat Arhim. Clement Haralam.

Ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată în Catedrala Patriarhală de un sobor de preoţi şi diaconi, condus de Arhim. Clement Haralam.

În omilia rostită, eclesiarhul Catedralei Patriarhale a explicat că Biserica, prin cântările din această perioadă, ne face cunoscut faptul că s-a apropiat vremea pocăinţei care, de fapt, se întinde pe toată viaţa.

„De aceea, este necesar să ne smerim, să ne întoarcem către noi înşine şi către aproapele, iar prin aceasta spre Dumnezeu”.

„Aceasta înseamnă pocăinţa: întoarcerea către tine însuţi, recunoaşterea vinovăţiilor, a vieţuirii în păcat şi părerea de rău pentru cele rău înfăptuite”, a spus Arhim. Clement Haralam.

Părintele Arhimandrit a mai evidenţiat că deşi multă lume ştie ce înseamnă postul, „abţinerea de la păcate şi de la unele bucate”, totuşi foarte mulţi dintre credincioşi „ţin cu multă stricteţe doar una dintre cele două condiţii ale Postului şi anume, abţinerea de la bucate”.

În acest sens, el a atras atenţia că omul nu este numai trup, ci şi suflet.

„Ca atare, ni se cere ca postul să fie şi trupesc şi sufletesc. Noi săvârşim faptele cele bune cât şi cele rele nu numai cu trupul, ci şi cu sufletul nostru”.

„Lipsindu-se de hrana materială, postitorul este îmbelşugat cu o hrană duhovnicească”, a adăugat eclesiarhul Catedralei Patriarhale.

Canonul cel Mare se va reciti, integral de data aceasta, la Denia de joi din săptămâna a 5-a a Postului Sfintelor Paști.

Vezi mai multe imagini de la slujba Canonului Mare în galeria foto!

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente