Cel ce iubeşte curat vede în fiecare om pe Hristos Domnul, spune PS Ambrozie

PS Ambrozie - Duminica a doua a Postului Mare 2017

Preasfinţitul Părinte Ambrozie a slujit în Duminica a II-a a Postului Mare la Schitul „Sf. Nicolae” din Municipiul Giurgiu.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Episcopul Giurgiului a explicat pericopa evanghelică în care a fost prezentată Vindecarea slăbănogului din Capernaum. Ierarhul a subliniat credinţa şi dragostea pe care au avut-o prietenii celui aflat în suferinţă.

Iubirea nu poate fi părtinitoare, ea se dăruieşte fiecăruia în mod egal, pentru că cel ce iubeşte curat vede în fiecare om pe Hristos Domnul. Mântuitorul ne arată că fără iubirea care rodește în fapte de milostenie față de aproapele, nimeni nu poate dobândi Împărăția cerurilor, a transmis Preasfinţia Sa în cuvântul rostit duminică, 12 martie 2017.

În continuare, Ierarhul a vorbit despre importanța vieții și a teologiei Sfântului Grigorie Palama.

Teologia Sfântului Grigorie Palama – teologia îndumnezeirii omului – ne învață faptul că în viața noastră nu ne este de ajuns să cunoaștem doar învățăturile de credință, ci este nevoie și de o profundă trăire duhovnicească, a încheiat Preasfinția Sa.

La final, Chiriarhul a oferit părintelui protos. Nicolae Matei, egumenul schitului, volumul de predici la Duminicile de peste an, intitulat „Evanghelia slavei lui Hristos”, avându-l ca autor pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi alte cărţi de folos duhovnicesc.

Evanghelia slavei lui Hristos. Predici la Duminicile de peste an – Basilica.ro

Biserica Schitului „Sfântul Ier. Nicolae” din Giurgiu are o istorie  zbuciumată, fiind până în 1830 geamie mahomedană, necunoscându-se data construcţiei acesteia şi nici numele ctitorilor.

În anul 1830, geamia a fost transformată în biserică ortodoxă, având hramul „Sfântul Nicolae”. În anul 1877 a fost bombardată de turci, iar în anul 1944, în timpul luptelor care au avut loc între armata română şi trupele germane, biserica a fost bombardată de germani, suferind grave deteriorări la nivelul zidurilor exterioare.

Începând cu anul 2006, odată cu întronizarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie în demnitatea de Episcop al Giurgiului, biserica parohială „Sf. Ier. Nicolae” a fost transformată în schit de călugări.

În toţi aceşti ani, cu binecuvântarea şi prin implicarea Chiriarhului, au fost desfăşurate ample lucrări de restaurare a sfântului locaş şi de amenajare a întregului complex monahal. De asemenea, a fost acordată o atenţie deosebită şi activităţii social-filantropice, atenţie concretizată prin înfiinţarea Cantinei Sociale „Sf. Ier. Nicolae cel Milostiv”.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente