Ceasurile Împărătești la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, condus de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale și Exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat, la 18 aprilie 2014, slujba Ceasurilor Împărătești. Aceste ceasuri se numesc împărătești deoarece în Bizanț participa împăratul la această slujbă cu toată curtea sa, iar în Țările Române, domnitorul cu toți curtenii săi.

În sunet de clopot, începând cu ora 07:00, preoții slujitori ai Catedralei îmbrăcați cu veșmintele rânduite (epitrahil și felon) înconjurați de diaconi înveșmântați în stihar, au început rânduiala Ceasurilor Împărătești.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii ai grupului psaltic TRONOS.

În cadrul acestei slujbe s-au citi textele evanghelice legate de patimile Domnului nostru Iisus Hristos. Astfel, la Ceasul întâi a fost rânduită pericopa evanghelică de la Matei capitolul 27, 1-56, la Ceasul al treilea s-a citit pericopa evanghelică de la Marcu capitolul 15, 16-41, la Ceasul al șaselea a fost rânduit textul evanghelic de la Luca capitolul 23, 32-49, iar la Ceasul al nouălea pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan capitolul 18, 28-40 și 19, 1-37.

Comentarii Facebook


Știri recente