Ceasurile Împărătești la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București s-a săvârșit pe 4 ianuarie 2013 slujba Ceasurilor Împărătești.

„Conform Tipicului bisericesc atunci când Ajunul Bobotezei cade sâmbăta sau duminica ziua de vineri devine aliturgică. Nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Liturghii ale Bisericii Ortodoxe, iar Ceasurile Împărătești care de obicei se pun în Ajunul Sărbătorii Bobotezei sau Epifaniei se mută în ziua de vineri. Așadar, ziua de 4 ianuarie este zi aliturgică și săvârșim în această zi în locul Liturghiei Ceasurile Împărătești”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Ele se numesc „Împărătești” datorită solemnității lor, dar și pentru că, în vechime, la oficierea lor în Catedrala din Constantinopol participa însuși Împăratul Bizanțului alături de Curtea sa.

Și domnitorii români asistau la slujbele Ceasurilor Împărătești înaintea marilor sărbători, oficiate în prezența sau cu participarea mitropolitului, la mănăstirile pe care le ctitoriseră.

Prima zi din Noul An civil când nu se oficiază Sfânta Liturghie este astăzi, 4 ianuarie 2013. Ziua aliturgică este determinată de praznicul Botezului Domnului, care cade, anul acesta, duminica.

Celelalte zile aliturgice din cursul anului sunt miercuri și vineri, în săptămâna dinaintea Postului Sfintelor Paști (13 și 15 martie), luni și marți, în prima săptămână a Postului Sfintelor Paști (18 și 19 martie) și Sfânta și Marea Vineri (3 mai).

Comentarii Facebook


Știri recente