Cea mai veche parohie ortodoxă română din Spania și-a sărbătorit hramul

Credincioșii ortodocși români din Madrid își sărbătoresc hramul în fiecare an pe 21 noiembrie, la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Anul acesta praznicul a fost celebrat în Duminica a 26-a după Rusalii, când Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, a slujit Sfânta Liturghie arhierească, după ce cu o seară înainte ierarhul a oficiat slujbele din ajun, Vecernia și sfințirea apei, informează episcopiaspanieiportugaliei.es. La final, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre Taina Sfântului Botez.

În jur de 800 de credincioși au participat duminică dimineața la Sfânta Liturghie, printre aceștia numărându-se și noul ambasador al României în Regatul Spaniei, Excelența Sa Ion Vâlcu, împreună cu soția acestuia. Cu toții au primit învățături de la Preasfințitul Timotei, care a deslușit pericopa evanghelică a acestei duminici, pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, sfătuindu-i să adune aici, pe pământ, comori pentru veșnicie.

Parohia Ortodoxă Română „Preasfânta Fecioară Maria” din Madrid este păstorită de 34 de ani de pr. prof. dr. Teofil Moldovan, cel dintâi preot ortodox român și cel mai vechi din Spania. Este doctor în teologie, titlu obținut la Facultatea Pontificală din Salamanca, și a păstorit încă de la început această parohie, înființată din dorința românilor și prin purtarea de grijă a Patriarhului României de atunci, Iustin Moisescu. În anul 2010, cu ocazia vizitei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, întâistătătorul i-a oferit preotului Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, în semn de recunoaștere a meritelor în bunul mers al parohiei pe care o păstorește de peste trei decenii.

Începuturile parohiei sunt legate de ziua de 23 mai 1978, prin hotărârea „Comunității Românești din Madrid”; pe atunci părintele Teofil era doctorand. Dincolo de acoperirea nevoilor pastoral-misionare ale parohiei sale, în urma creșterii numărului de parohii de pe teritoriul Spaniei prin stabilirea aici a unui număr tot mai mare de români, pentru legalizarea acestora în fața Statului Spaniol, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, părintele paroh Teofil Moldovan de la Madrid a redactat Statutele și a pregătit toată documentația oficială pentru recunoașterea și aprobarea „Bisericii Ortodoxe Române în Spania” de Ministerul Justiției din Madrid.

Parohia „Preasfânta Fecioară Maria” din Madrid este considerată mama parohiilor ortodoxe române din Spania, nu doar prin vechimea ei, ci mai ales datorită experienței pe toate planurile. Aici au prins contur, dincolo de slujbele religioase, acțiunile sociale pentru cei aflați în diferite nevoi, reuniunile comunitare, conferințele cu invitați, evenimentele prilejuite de marile sărbători, dar și alte activități cu tinerii enoriași ai parohiei. Românii au învățat aici că nu sunt singuri, dar mai mult decât atât, că Biserica va fi mereu alături de ei, oriunde ar fi nevoie.

Comentarii Facebook


Știri recente