Cea mai veche mănăstire insulară din nordul Rusiei este restaurată cu ajutorul parașutiștilor

Cea mai veche mănăstire insulară din nordul Rusiei, așezământul monahal Spaso-Kamenny este restaurat cu ajutorul parașutiștilor din cauza greutății cu care se ajunge pe insula din centrul lacului Kubensky.

Inițiativa a aparținut parașutistului Sasha Pligin care a trecut la cele veșnice în 2014.

Însă, după moartea sa mai mulți parașutiști voluntari i-au urmat exemplul și își oferă serviciile în vederea restaurării așezământului monahal care datează din 1269.

„Parașutiștii noștri vizitează insula și mănăstirea ori de câte ori au ocazia și contribuie cât de puțin la viitorul mănăstirii”, a spus Yevgeni Shpakovskiy – clubul de paraşutism Vologda.

El a evidenţiat că echipa de paraşutişti ajută atât financiar, cât şi prin transportul de hrană pe insulă.

Închisă de regimul sovietic în 1925, mănăstirea a fost transformată în centru de detenție, apoi a fost lăsată în paragină în 1937.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a redeschis mănăstirea în anul 2017, la inițiativa Mitropolitului Ignatie de Vologda and Kirillov din a cărui eparhie face parte.

În prezent, starețul mănăstirii este părintele Dionisie Vozdvizhensky.

Un astfel de loc nu trebuie uitat, mai ales că sfinții care au ctitorit această mănăstire se roagă pentru ea, a declarat pentru Radio Free Europe starețul așezământului monahal.

Insula pe care se află mănăstirea are o lungime de 120 de metri şi o lăţime de 70 metri.

Foto credit: Yury Saygon/Wikipedia

Comentarii Facebook


Știri recente