Cea mai veche inscripție biblică a fost descifrată

Profesorul Gershon Galil de la Departamentul de Studii Biblice al Universității din Haifa a descifrat o inscripție evreiască de pe o bucată de lut descoperită în valea Elah, Israel, datând din secolul X î. Hr., din perioada regelui David, care devine astfel cea mai veche scriere a evreilor descoperită până acum, informează Science Daily (www.sciencedaily.com), citat de „Ziarul Lumina”.

Această bucată de lut arată că Regatul Israel exista foarte bine conturat în secolul X î. Hr., și măcar câteva din textele biblice au fost scrise cu sute de ani mai devreme decât se credea până acum, a mai declarat profesorul, citat de aceeași sursă. Conținutul inscripției exprimă grija față de starea socială a celor defavorizați și atestă chiar prezența străinilor în sânul poporului Israel din perioada lui timpurie. Face apel la grija pentru văduve și orfani, iar regele care avea datoria de a îndrepta inechitățile sociale trebuia să fie implicat. Această inscripție se aseamănă cu texte scripturistice de la Profetul Isaia, Psalmi sau din Cartea Ieșirii, dar este clar că nu este copiată din nici un text biblic.

Traducerea textului este: „Nu vei face asta, dar vei cinsti pe Domnul/ Judecă pe sclav și pe văduvă/ Judecă pe orfan și pe străin. Insistă pentru copil/ Insistă pentru sărac și văduvă. Restabilește pe sărac în mâinile regelui. Apără pe sărac și pe sclav/ ajută pe străin”.

Comentarii Facebook


Știri recente