Cea mai veche casă din Câmpina, construită de al doilea ctitor al Mănăstirii Sinaia, a devenit muzeu parohial

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a sfințit duminică cea mai veche casă din Câmpina,  transformată în muzeu de Parohia „Sf. Nicolae” din localitate. Casa datează din secolul al XVIII-lea și a fost construită de al doilea mare ctitor al Mănăstirii Sinaia, Monahul Damaschin – Schimonahul Dionisie, un român vlah originar din actuala regiune Epir, în Grecia.

Ziua a început cu sfințirea muzeului parohial, amenajat în beciul casei parohiale, și a continuat cu Sfânta Liturghie, ambele oficiate de părintele episcop-vicar patriarhal. I-au fost alături Părintele Grigore Melnic, Protopop de Câmpina, Părintele Grigore-Alexandru Meșteroaie, Parohul Bisericii „Sf. Nicolae – Câmpina”, Părintele Petru Moga, preot pensionar îmbisericit al aceleiași parohii, și alți clerici locali.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre importanța sinoadelor bisericești și despre dreapta credință: „Începutul mântuirii este credința, și nu orice fel de credință este mântuitoare. Degeaba va aduce cineva o închipuire a credinței care este dulce ca mierea, dar în ea amestecă și puțină otravă. Aceasta este propunerea de credință a unora care s-au rupt de duhul Bisericii, de duhul Apostolilor și al Sfinților Părinți”.

PS Ieronim a vorbit despre dreapta credință la liturghia oficiată după slujba de sfințire a muzeului parohial duminică, 5 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina

„Credința noastră nu este inventată de oameni, ci ne-a fost dăruită prin descoperire dumnezeiască, prin Hristos, Care ne-a dat și cheia înțelesului Scripturilor, care se citesc și se tâlcuiesc în Biserică, pentru ca toți să fim în unitate, după cum Tatăl, Fiul și Duhul sunt în unire. Unirea este cea mai importantă în credința noastră, de aici și preocuparea Bisericii pentru acuratețea credinței”, a mai spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar patriarhal a adresat un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel tuturor celor care s-au implicat și au contribuit la buna desfășurare a activității parohiei, precum și la înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

Ierarhul a acordat distincții din partea Patriarhului României. Părintele paroh Grigore-Alexandru Meșteroaie a primit rangul de iconom stavrofor, iar preotul proinparoh Petru Moga a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” pentru clerici.

Parohul Grigore-Alexandru Meșteroaie a primit rangul de iconom stavrofor duminică, 5 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina

Primarul orașului Câmpina, Alin-Ioan Moldoveanu, a fost distins cu Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Diploma omagială și medalia comemorativă a anului 2022 au fost acordate lui Alin Frînculeasa de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, și Mădălin-Cristian Focșa, consilier la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Câmpina. Membrii Consiliului și ai Comitetului parohial au primit Diploma omagială a anului 2022.

Părintele paroh a transmis mulțumiri Părintelui Patriarh Daniel pentru binecuvântarea oferită proiectelor parohiei și Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul pentru slujire și cuvântul de învățătură. Parohul i-a dăruit ierarhului lucrarea „Arheologie și istorie. Parohia Sfântul Nicolae-Câmpina, jud. Prahova” semnată de arheologul Alin Frînculeasa.

Muzeul se găsește în beciul casei parohiale și include artefacte care datează din Epoca Bronzului. Beciul are bolți semicilindrice din piatră de tuf calcaros și o suprafață de 150 de metri pătrați. Cuprinde 10  vitrine cu zeci de obiecte ceramice și podoabe funerare dintr-un cimitir aparținând culturilor Tei, Monteoru și Noua, descoperite în curtea parohiei în urma săpăturilor arheologice din anii 2008-2014.

Muzeul parohial cuprinde artefacte din Epoca Bronzului descoperite în timpul săpăturilor arheologice din cuprinsul parohiei și a fost sfințit duminică, 5 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina

Lucrările de restaurare a beciului au inclus igienizarea profundă prin desprăfuire a tavanului, bolților, pereților și pardoselii, lăcuirea pardoselii de cărămidă, schimbarea tâmplăriei ferestrelor, securizarea intrării, înlocuirea și eficientizarea instalației electrice, instalarea sistemului de climatizare și dezumidificare și a sistemului de supraveghere și alarmă.

Au fost instalate panouri fotovoltaice care susțin consumul de energie al muzeului, parohia dobândind astfel calitatea de prosumator (consumator și furnizor de energie electrică din surse regenerabile).


Casa parohială a fost ctitorită de fostul stareț Damaschin – Dionisie († 10 mai 1820), al cărui mormânt a fost descoperit, în 2007, în biserica mică a parohiei, cu prilejul unor lucrări de înlocuire a pardoselii. În arhiva parohială au fost găsite informații despre biografia Monahului Damaschin –  Schimonahul Dionisie.

Casa care adăpostește muzeul Parohiei „Sf. Nicolae – Câmpina” a fost restaurată, iar parohia a devenit prosumator prin instalarea de panouri solare. Acestea asigură energia necesară muzeului sfințit duminică, 5 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina

S-a născut la Ciupelova (azi Tsepelovo), în regiunea Zagori (fostă zonă autonomă în Ianina, astăzi în provincia Epir din Grecia) unde se găseau sate locuite de vlahi, ulterior grecizate. A fost dichiul Mănăstirii Sinaia, pomenit în documentele mănăstirii din 1784. În 1795 a refăcut Mănăstirea Sinaia, devenind al doilea mare ctitor al acesteia.

Din 1794 există dovezi că locuia la Câmpina în metocul Mănăstirii Sinaia, unde a construit actuala casă parohială, precum și o biserică mică. A trecut la cele veșnice în 10 mai 1820, fiind înhumat în ctitoria sa, mica biserică de la Slobozia Câmpinei, cum se numea locul atunci – și încă se mai numește cartierul din Câmpina în care se găsește biserica.

Casa parohială a Parohiei „Sf. Nicolae – Câmpina” este pe lista monumentelor de arhitectură.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente