Cea mai veche biserică parohială din Arad a fost resfințită

Arhiepiscopul Timotei al Aradului și Episcopul-vicar Emilian Crișanul au resfințit duminică cea mai veche biserică parohială din Arad, după lucrările de renovare. Aceasta are hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, este păstorită de Părintele Gheorghe Gligor, vicar eparhial, și se găsește în cartierul Sânicolaul Mic.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, în cadrul căreia Părintele Arhiepiscop Timotei a rostit un cuvânt de învățătură despre evanghelia zilei.

După liturghie, Părintele Paroh Gheorghe Gligor a fost distins cu Crucea „Sfântul Ierarh Sava Brancovici”, iar ceilalți credincioși care au contribuit la renovare au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Sava Brancovici” pentru mireni sau Diplome de mulțumire.

Ierarhii Aradului au resfințit duminică, 2 octombrie 2022, cea mai veche biserică parohială din Arad. Foto: glasulcetatii.ro

Părintele Paroh Gheorghe Gligor le-a mulțumit ierarhilor, donatorilor și sprijinitorilor, clericilor care s-au alăturat în slujire și oficialităților și credincioșilor participanți la slujba de resfințire.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii și cântăreții de la strană.

Ierarhii Aradului au resfințit duminică, 2 octombrie 2022, cea mai veche biserică parohială din Arad. Foto: glasulcetatii.ro

La final, credincioșii s-au închinat în Sfântul Altar.

Biserica a fost construită în 1804 și sfințită de protopopul Aradului, Ioan Mihailovici. În 1826 a fost înzestrată cu iconostas și mobilier. La altarul ei au slujit, din 1804 până astăzi, 16 preoți parohi. În anii 1990, biserica a trecut prin ample lucrări de refacere a picturii și iconostasului, de schimbare a pardoselii și de înlocuire a stranelor și scaunelor.

Ierarhii Aradului au resfințit duminică, 2 octombrie 2022, cea mai veche biserică parohială din Arad. Foto: glasulcetatii.ro

Începând din 2009, s-au efectuat lucrări de consolidare, de refacere a acoperișului și turnului, de reconfigurare a întregului exterior, lucrările fiind conduse și executate de inginerul Armand Grosu și Preotul Paroh Gheorghe Gligor, cu contribuția credincioșilor și a autorităților locale.

Foto credit. Glasulcetatii.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…