Cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca va fi restaurată și introdusă în circuitul turistic

Cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca va fi restaurată și introdusă în circuitul turistic. Prezentarea proiectului de restaurare a avut loc vinerea trecută.

Proiectul se intitulează „Reabilitarea și restructurarea complexului parohial Sfânta Treime și introducerea acestuia în circuitul turistic” și este finanțat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR NV).

La evenimentul de prezentare au participat Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, academicianul Doru Pamfil, președintele Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională, și enoriași din parohie.

Proiectul a fost prezentat de arhitectul Paul Moldovan, reprezentat al Biroului de Arhitectură Ateliercetrei.

Discuțiile au fost moderate de părintele Cristian Baciu, consilier administrativ eparhial și paroh al Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca. Părintele a subliniat importanța istorică a bisericii, a mulțumit ierarhului, celor prezenți și tuturor celor implicați în materializarea acestui proiect.

Contractul de finanțare semnat de ADR NV și Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Treime” asigură o finanțare în valoare de peste 4 milioane de euro pentru implementarea proiectului.

Scurt istoric

Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, cunoscută și sub numele de Biserica din Deal, este monument istoric și a fost construită între anii 1795-1796, la inițiativa comunității locale și a unor negustori înstăriți de origine macedo-română, fiind, timp de 136 de ani (1796-1932), singura biserică ortodoxă din oraș.

De istoria bisericii se leagă şi momentul din anul 1811, când Episcopul Vasile Moga a fost instalat ca episcop al românilor ortodocşi din Transilvania, însă, din cauza presiunilor politice, a părăsit Clujul, fiind nevoit să îşi stabilească reşedinţa la Răşinari. De asemenea, din acest loc a plecat spre Alba Iulia delegația clujenilor care a votat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

În data de 6 decembrie 1921, în această biserică a fost instalat și Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, iar timp de 12 ani biserica a avut statutul de Catedrală Episcopală, până când a fost sfințită (1933) actuala Catedrală Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

În cadrul lăcașului se păstrează tronul arhieresc în care a fost înscăunat Episcopul Nicolae Ivan.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim


Știri recente